Vulin planirao helikopterom sletjeti u Čapljinu. Konaković nije dozvolio. Reakcija Vulina

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin poručio je večeras ministru inostranih poslova BiH Elmedinu Konakoviću da neće prestati da podsjeća i traži pravdu za srpske žrtve i u Drugom svjetskom ratu i u ratu u BiH i Hrvatskoj.

Kako se to remeti mir u BiH ako dolazim da se poklonim poklanim prebilovačkim mučenicima? Prebilovačka jama Golubnjača je zbog takvih kao Konaković i (ministar saobraćaja i komunikacija u BiH Edin) Forto bila zalivena betonom da se ne bi govorilo o srpskim mučenicima i hrvatskim ubicama”, istakao je Vulin.

On je ocijenio da “Konakovića boli to što mu nije dopustio da ostavi bez škole i posla dvije srpske djevojčice jer mu se ne sviđa šta misle o lažnom genocidu u Srebrenici”.

“A pošto i ja i Konaković govorimo srpskim jezikom znam da me razume kada mu kažem – neću prestati da podsećam i tražim pravdu za srpske žrtve i u Drugom svetskom ratu i u građanskom ratu u BiH i Hrvatskoj, i neću prestati da štitim i čuvam svakog Srbina kome bi Konaković da uništi život”, poručio je Vulin Konakoviću, koji je rekao da je Vulin “dokazani remetilački faktor na ovim prostorima” i da zbog toga nije našao za shodno da potpiše dozvolu za prelet, saopšteno je iz Kabineta potpredsjednika Vlade Srbije, prenosi Srna.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Vulin je ranije izjavio da je spriječen da večeras prisustvuje obilježavanju 83 godine od zločina nad Srbima u Prebilovcima, jer vlasti na nivou BiH nisu odobrile prelet aviona u kome se nalazio preko BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je medijima u BiH potvrdio kako je zahtjev za saglasnost da se Vulinu dopusti dolazak helikopterom stigao iz Beograda u petak, i to nakon radnog vremena. Postojeće procedure su takve da je za ulazak stranih letjelica u zračni prostor BiH potrebna suglasnost ministara vanjskih poslova te prometa i komunikacija, a Konaković je potvrdio kako on svoj potpis na takvu saglasnost nije htio dati.

“Pošto je riječ o Vulinu, čovjeku koji je dokazani remetilački faktor na ovim prostorima, čovjeku koji je javno stipendirao dvije studentice koje veličaju ratne zločince, čovjeku koji svakodnevno ruši i napada suverenitet BiH, nisam našao za shodno niti ću ikada to potpisati”, kazao je Konaković.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova BiH u kojoj je izraženo nezadovoljstvo zbog sprečavanja potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina da prisustvuje otvaranju izložbe u Prebilovcima, posvećene stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije