Rundek i danas uz aktiviste u borbi protiv izgradnje HE: “Ako se raziđemo, oni će nabrzinu sve izbetonirati”

Nakon što je sinoć na izvoru rijeke Une kod mjesta Srb u Hrvatskoj održao unplugged koncert u znak protesta protiv izgradnje hidroelektrane koja je počela sa vrlo upitnim dozvolama, hrvatski muzičar Darko Rundek i danas je stao uz građane i aktiviste iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije koji se bore protiv izgradnje hidroelektrana na ovoj prelijepoj rijeci.

“S lijeve strane vidimo jednog užasnog insekta kojeg je iznjedrilo ovo čudno vrijeme, a koje radi ove užasne stvari i razvaljuje ovo kamenje koje je samo po sebi već spomen prirode”, poručio je Rundek, aludirajući na bager koji tu stoji nakon što je privremeno obustavljena gradnja na Uni.

Ono što je bitno, kazao je Rundek, jeste da se nakon razilaženja aktivista ne stekne dojam da je problem riješen.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Ovaj bager će stajati tu još do utorka, jer u ponedjeljak je praznik, ali do tada… Ništa nam ne garantira da od utorka neće ponovno krenuti. Ako se raziđemo, ako mislimo da je sve ok, oni će nabrzinu napraviti stvari, izbetonirati. Poslije možemo mahati papirima da to nije legalno koliko god hoćemo – devastacija je već napravljena. Ono što je bitno, to je da sljedeće sedmice ko god može ostane ovdje da zajedno čuvamo ovo mjesto da se ne razvali, prije no što ionako pravo i vlast to zabrane. Dakle, bitno je da još sljedećih sedam dana, do kraja druge sedmice što više ljudi ostane ovdje i da čuva ovo mjesto od razvaljivanja”, rekao je Rundek.

Podsjetimo, Borba za rijeku Unu, u selu Donja Suvaja, koje se nalazi u Hrvatskoj, nedaleko od bh. granice, traju već danima. Građani i aktivisti ustali su protiv, kako tvrde, nelegalne gradnje male hidroelektrane, koja bi uništila izvor jedne od najljepših rijeka u Europi.

Okupljeni su za izvođačima radova postigli dogovor da se gradnja obustavi do ponedjeljka, kada bi trebalo da stignu nalazi inspekcija.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije