Dobitnik plakete Banje Luke: Daniel Menićanin, muzičar i inovator, primjer je mladima da se može uspjeti i u Bosni i Hercegovini

Daniel Menićanin izuzetan je mladi umjetnik, muzičar i inovator iz Banje Luke. Njegov put ka uspjehu počeo je u Srednjoj muzičkoj školi “Vlado Milošević”, gdje je pokazao svoj talenat i posvećenost muzici. Nakon toga, nastavio je školovanje na Akademiji umjetnosti, gdje je dodatno usavršio svoje vještine. Pored muzike, Daniel je pokazao izuzetan talent za inovacije. Kao student Fakulteta informacionih tehnologija, radio je na projektu “RC platforma kontrolisana pomoću PlayStation 4 kontrolera”, koji je namijenjen djeci sa poteškoćama u razvoju. Ovaj projekat osvojio je Specijalnu nagradu Dr Branislave Peruničić na Sarajevo Innovations Festivalu. Svrha inovacije je da bude pomoćno sredstvo u svakodnevnim aktivnostima djece sa poteškoćama u razvoju. Menićanin je i ovogodišnji dobitnik Plakete grada Banja Luka, priznanja koje se dodjeljuje za izuzetne zasluge u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, umjetnosti, sporta, fizičke kulture i ispoljene hrabrosti.

Danielova posvećenost muzici i inovacijama čini ga inspiracijom za mlade ljude. Njegova priča pokazuje kako strast i trud mogu dovesti do značajnih postignuća koja poboljšavaju život u zajednici.

“Jedan od prelomnih trenutaka u mojoj muzičkoj karijeri bio je koncert ‘Pričaj mi Rusiju’ u Banskom dvoru, koji je privukao veliku pažnju i inspirisao me za dalji rad. Sa željom da prenesem svoje znanje mladima i očuvam muzičku tradiciju, osnovao sam udruženje građana “Akordeon”. Udruženje je formiralo Dječiji orkestar, koji je nastupao na mnogim humanitarnim događajima, uključujući ‘S ljubavlju hrabrim srcima’, Dječiji sajam u Dvorani Borik, kao i na festivalu Pro kids u Banjaluci. Kao kruna rada Dječijeg orkestra, održan je i prvi samostalni koncert u Domu kulture Laktaši, gdje su zainteresovani imali priliku da uživaju u narodnim pjesamama i kolima, u izvođenju mladih harmonikaša”, rekao je Daniel na početku razgovora.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Osim bavljenja muzikom, važno je istaći da je Daniel i jako uspješan na polju inovatorstva.

“Bio sam učesnik na konferencijama i takmičenjima širom Bosne i Hercegovine, a neka od njih su: INN&TECH naučno-stručna konferencija i sajam u Sarajevu, Infoteh Jahorina – međunarodni simpozijum koji okuplja stručnjake, naučnike, inženjere, istraživače i studente iz oblasti informacionih tehnologija i njihove primjene u oblasti sistema upravljanja, komunikacionih sistema, proizvodnih i elektronskih sistema, elektroenergetike i drugih oblasti elektrotehnike i računarstva, Inost mladih – Banja Luka. Tu sam bio i član žirija, kao i na Sajmu inovatora i investitora u Banjoj Luci”, rekao je Menićanin.

Njegov rad “Razvoj softvera za CNC hidraulične prese” objavljen je u Zborniku radova Infoteh simpozijuma. Ova inovacija produžava radni vijek presa i čini ih efikasnijim, što je ključno za industrijsku proizvodnju. Menićanin je učestvovao i na brojnim konferencijama i takmičenjima na kojima je zabilježio odlične rezultate.

“Svi ti događaji na kojima sam učestvovao bili su veoma poučni i na svakom od njih sam naučio nešto novo. Na SIFI festivalu u Sarajevu, osvojio sam Specijalnu nagradu Dr Branislave Peruničić. Na Sajmu inovatora i investitora ovaj projekat je predstavljen na panelu koju je bio organizovan i tu sam dobio pohvale profesora i publike koji su prisustvovali događaju. Bio sam i učesnik INN&TECH naučno-stručne konferencije i sajma u Sarajevu. Bila je to prilika da upoznam mnogo talentovanih ljudi iz različitih oblasti, razmijenimo ideje i steknem nova znanja. Takođe, imao sam priliku da na Infoteh Jahorina simpozijumu predstavim svoj rad “Razvoj softverskog okruženja za hidraulične prese”, što je bio veliki korak u mojoj inovatorskoj karijeri”, pojasnio je Daniel.

Važno je napomenuti da je ovaj mladi čovjek dobitnik plakete grada Banjaluka za izuzetne zasluge u oblasti obrazovanja, nauke i umjetnosti.

“Veoma sam ponosan i zahvalan na ovom priznanju. Plaketa grada Banja Luka je veliko priznanje za moj rad i trud, kako u muzici, tako i u inovacijama. Ovo mi daje dodatnu motivaciju da nastavim sa svojim projektima i doprinosim zajednici na najbolji mogući način”, rekao je Daniel.

Na kraju razgovoram, naš sagovornik je rekao i par riječi o podcastu koji će pokrenuti na YouTube kanalu, a zvaće se “Perspektiva TV”.

“Uzbuđen sam što mogu najaviti pokretanje novog podcasta. Sa svojim timom planiram istraživati i obrađivati raznovrsne teme, tako da će naši gosti biti vrlo različiti, kako bismo obuhvatili interesovanja šire publike. Fokus će biti na muzici, inovacijama, obrazovanju i tehnologiji, ali ćemo takođe pokrivati teme iz kulture, društva i svakodnevnog života. Cilj mi je da kroz razgovore sa zanimljivim gostima podijelim inspirativne priče i korisne informacije sa pratiocima. Želim da podcast bude platforma za dijeljenje znanja i iskustava, kao i mjesto gdje ćemo se dotaknuti aktuelnih pitanja koja oblikuju naš svijet. Vjerujem da će raznolikost tema privući širok spektar gledalaca i omogućiti nam da svi zajedno rastemo i učimo”, pojasnio je Menićanin.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije