RS ide na berzu po još 95 miliona KM

92. aukcija trezorskih zapisa Republike Srpske na Banjalučkoj berzi biće održana 25.06.2024. godine.

Planirani iznos emisije je 95.000.000 KM, a riječ je o zapisima nominalne vrijednosti po 10.000 KM.

Rok dospijeća je šest mjeseci, što znači da je riječ o kratkoročnim vrijednosnim papirima.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Podsjetimo Republika Srpska se u ovoj kalendarskoj godini na domaćem tržištu zadužila  sa ukupno  101,3 miliona KM.

Podsjetimo Milorad Dodik, predsjednik RS je nedavno na sastanku sa poljoprivrednicima koji su najvljivali proteste zbog kašnjenja isplate kapitalnih investicija iz prošle godine rekao da se strpe do kraja avgusta, jer u julu stiže rata kredita  od 300 miliona KM.

O kakvom je kreditu riječ za BUKU je objasnio ekonomista Zoran Pavlović.

On smatra da se radi o obavezama po osnovu dugoročnih obveznica koje su emitovane na domaćem tržištu prije tri, pet ili čak sedam godina.

 “Moj dojam je da nisu dobro isplanirali prilive novca i otplate dugova. To je jedna strana priče. Druga strana je ta da Republika Srpska mora da nađe strane kreditore, s obzirom da budžet za ovu godinu predviđa zaduženje od oko 800 miliona maraka na inostranom tržištu. To nije lako zbog narušenog poverenja nakon prevare brokera koji je obezbijedio plasman obveznica na Londonskoj berzi i koji je tužio Vladu RS. To je medvjeđa usluga, jer ako ste iznevjerili jednog brokera, svi ostali znaju da niste pošteni”, ističe za BUKU Pavlović.

Jedini izlaz koji vidi Pavlović jeste da se Republika Srpska pojavi na nekoj berzi sa prodajom obveznica, uz odgovarajući prospekt koji garantuje investitorima pravovremeno vraćanje novca, isplatu obećane kamate i neku vrstu kolaterala. Na primjer, na Bečkoj berzi je bio definisan kolateral koji omogućava vlasnicima obveznica da potražuju imovinu bilo koje kompanije u kojoj Vlada RS ima više od 51% vlasništva, u slučaju neizmirenja obaveza.

Pavlović zaključuje da bi bilo mudrije da se dugovi otplaćuju postepeno svake godine zajedno sa kamatama, kako bi se izbjeglo nagomilavanje velikih iznosa koji se moraju isplatiti odjednom.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije