Bend “Savršeni marginalci” ex “Hladno Pivo” za BUKU: OK Fest je nešto posebno, kao da se nalaziš u nekom drugom vremenu

Bend “Savršeni marginalci” sviraju 18. jula na OK festu na Tjentištu. A o razlozima raspada “Hladnog Piva” i sadašnjem radu nekadašnjih članova tog benda Zokija, Sube i Šokija, saznajte više u ostatku teksta.

“Hladno Pivo” je bend za koji su čuli skoro svi rokeri u regionu, ali to nije slučaj i sa rok bendom “Savršeni marginalci”, što je jako nepravedno ako imamo u vidu činjenicu da u tom bendu svira tri četvrtine članova benda “Hladno pivo”. Naime, Kekin 2022. godine odlazi iz “Hladnog Piva”, započinje svoju solo karijeru i bend pod starim imenom više od tada ne djeluje. Nedugo nakon toga ostatak ekipe koju čine ritam sekcija Šoki i Suba, i gitarista Zoki, odlučili su da oforme novi sastav pod imenom “Savršeni marginalci”. Na mjesto pjevača došao je Krmpe koji je ranije svirao u bendu “Deafness By Noize” i to je rezultiralo da se na scenu ponovo vrate originalne izvedbe starih hitova “Hladnoga piva”.

Bend “Savršeni marginalci” zasviraće 18. jula na OK festu koji se i ove godine organizuje na Tjentištu. Više o bendu i nastupu novinar BUKE saznao je u razgovoru sa gitaristom benda Zoranom Zokijem Subošićem.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nastupate na prvom danu OK festa. Koji ste repertoar spremili, da li ćete svirat samo pjesme Hladnog piva ili imate i neke novije stvari koje ste radili sa novim pjevačem?

Uglavnom pjesme s prva tri albuma Hladnog Piva, uz poneko iznenađenje. Nove pjesme još nisu u fazi da bismo ih predstavili publici, niti nam je to ovo ljeto u planu.

Tri četvrtine benda je već učestvovalo na OK festu već ranije. Vaše mišljenje, to jeste mišljenje tri četvrtine benda o tom festu, kakve impresije nosite?

Bili smo tri puta na OK festu. Puno dobrih ljudi, bendova, poznate ekipe, pozitiva i druženje. Samo mjesto nosi neki povijesni pečat i poštovanje prema našoj zajedničkoj povijesti.

Da li bi OK fest mogli da poredite sa još nekim festom iz regiona?

Uh, što se tiče prostora i krajolika, jako teško. Nedavno smo svirali na HOP-a festu iznad Požege u brdima, isto je zelenilo i priroda. No OK Fest je nešto posebno, kao da se nalaziš u nekom drugom vremenu.

Naša publika i nije upoznata sa likom i djelom vašeg novoga pjevača Krmpe, koji je ranije radio u bendu Deafness By Noize, pa ako možete par riječi da kažete o njemu?

Krmpa je naš stari prijatelj i fan HP-a od prvih demo dana, svirali smo puno puta zajedno, bio nam je i gost na par koncerata, družili smo se masu puta. Čovjek pun energije i prilično perfekcionistički orijentiran što se tiče glazbe. Ima veliko iskustvo s međunarodnih turneja gdje je nastupao uz masu stranih HC i punk bendova.

Sada se zovete Savršeni marginalci. Zašto niste ostali pod imenom Hladno Pivo, jer to što vam je novi pjevač sada u bendu ne znači da ste izgubili stari vajb? Po mišljenju vaših fanova, sa kojima sam razgovarao, svi su mišljenja da bi se i dalje ‘ladno mogli zvati Hladno Pivo?

Nismo imali namjeru zadržati to ime, nije nam se činilo ok niti prema nama niti prema publici. Ispalo bi kao da se nije ništa promijenilo, a je. Osobno ne bih mogao svirati pod tim imenom, gadilo bi mi se to raditi.

Radili se tu o zaštiti autorskih prava na ime?

Ne, nama nitko ne bi mogao zabraniti korištenje imena, što pokazuje slučaj dva Prljava Kazališta, ali ponavljam, niti u jednom trenutku ne bih svirao pod tim imenom i mislim da bi se to vremenom pretvorilo u sprdačinu. Idemo mi radije novim putem, a i više nam paše sadašnje ime.

Da li bi vam možda Mile zamjerio korištenje starog imena sa kojim bi svakako i dakako mogli da sakupljate na koncertima mnogo više publike?

Zamjerio bi sigurno jer sam mu rekao kada je on odlazio iz benda kako nema šanse da sviramo pod imenom Hladno Pivo, a ja ne pljujem na svoje riječi. Niti bilo tko od nas trojice. Hladno Pivo ne postoji i to je to.

Ako nije previše indiskretno pitanje, da li bi mogli iskreno kazat zbog čega je došlo do razlaza sa Kekinom?

Mile nas je pozvao da se nađemo i rekao da bi on napustio bend, i to je to. Nismo više imali istu vibru, tako da o tome nismo ni previše raspravljali.

Kakvo je vaše mišljenje o njegovom sadašnjem radu i da li se njegov muzički opus razlikuje od onog što je radio sa vama, to jest Hladnim Pivom?

Pa koliko vidim, svira dosta autorskih pjesama Hladnog Piva u našim aranžmanima na koncertima, ali većina njegovih solo pjesama glazbeno pa čak niti filozofski nema veze s onim što je radilo Hladno Pivo. To je i glavni razlog razlaza, kao što naš način života nema veze s njegovim načinom života više. Glazbeno smo otišli u različitim pravcima. On ima solo, a mi marginalnu karijeru.

Da se malo odvojimo od prošlosti i vaših bivših muzičkih saradnika. Koliko ste danas angažovani kao Marginalci? Imate li dovoljno poziva za koncerte?

Sviramo dosta, ljeto je prepuno festivala. Imali smo i par rasprodanih solo koncerata preko zime i proljeća. Objavili smo Savršeni live album nedavno. Velika je bila pauza, nismo svirali više od godinu dana tako da je sve prilično dobro krenulo. Postoji tu i određena marginalna filozofija koja se kloni velikih riječi i pametovanja drugima.

Radite li na novom albumu?

Uvijek i stalno.

Vi ste pank bend. Da li ta vrsta muzike ima još uvijek istu prođu kao što je imala devedesetih, pa čak i kasnije, dvijehiljaditih?

Teško mi je to procijeniti, no činjenica je da brdo mlađe publike dolazi na naše koncerte, tako nešto se danas teško može vidjeti i čuti, barem ovako kako mi to sviramo. Punk, isto kao i druge glazbene podvrste, ima svoju publiku uvijek.

Da li je pank rok u krizi?

Nije, scena je jača nego ikada s time da joj više nisu potrebni mainstream mediji, internet je savršeno legao punkerima.

Ima li novih zagrebačkih pank rok bendova koji zaslužuju medijsku pažnju?

“Šank”, nisu baš novi, ali su najbolji.

Pank je jednako bunt. Imaju li današnji klinci dovoljno bunta u sebi ili su postali letargični kućni ljubimci svojih roditelja?

To zavisi od pojedinca, nema veze čak niti s godinama, da sam ja slušao starce sada bih bio IT stručnjak ili inžinjer strojarstva (smijeh). Nesretan prilično.

Da li ste vi kao ljudi više optimisti ili pesimisti?

Optimisti uvijek, ali na margini. Prisutni, a odmaknuti.

Hajde da se opet vratimo na Kekina. Postoji li mogućnost da opet radite sa njim?

Rano bi sada bilo to predviđati, ne razmišljamo o tome. Sjećam se kad je član poznatog hrvatskog rok benda svojevremeno rekao da će prije skinuti spomenik banu Jelačiću s Trga u Zagrebu nego što će zasvirati sa svojim bivšim pjevačem, pa su već par puta svirali zajedno. Hladno Pivo nije nikad imalo takvih izjava. Treba poštovati nečije želje i odluke, ako ne ugrožavaju drugog.

Poruka fanovima i čitaocima BUKE.

Buka je nauka. Budite blizu izvora, ne bojte se tinitusa.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije