Svjetski dan Down sindroma: Kad fotografije govore više od riječi

Na današnji dan, 21. marta, obilježava se Svjetski dan Down sindroma, genetskog poremećaja uzrokovanog prisutnošću viška jednog hromosoma.

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. mart kao Međunarodni dan sindroma Down, a datum je bio izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. hromosoma i podjednako se rabi sa sinonimom Down sindrom.

Ime “Down” potiče od imena engleskog doktora Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ban Ki Moon, tadašnji generalni sekretar UN-a je na konferenciji 2012. godine izjavio: “Na ovaj dan, potvrđujemo da osobe s Down sindromom imaju pravo da u potpunosti i efektivno uživaju u svim ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama. Neka svako od nas dâ svoj doprinos da bi djeca i osobe s Down sindromom u potpunosti učestvovali u razvoju i životu svojih zajednica na bazi jednakopravnosti s drugima. Hajdemo da izgradimo inkluzivno društvo otvoreno za sve”.

KAMPANJA U BANJALUCI

Kroz kampanju “Kad bi…bila fotografija” Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama “Dajte nam šansu – Zvjezdice” i ove godine obilježava 21.mart -svjetski dan posvećen osobama sa Down sindromom.

Cilj kampanje je probuditi svijest građana o tim, nadasve izuzetnim osobama, jer oni mogu biti pravi drugari, mogu biti uspješni, posvećeni. Mogu biti i avanturisti, mogu se igrati, takmičiti i prije svega oni su hrabri!

Zato kad bi sve navedeno bilo fotografija, oni bismo mogli dokazati i pokazati da su jednaki i posebni!

REVIJA

Članovi Centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama “Dajte namšansu – Zvjezdice” sutra u 18 časova u Tržnom sentru Delta organizuju modnu reviju “SA NAMA, NE ZA NAS”.

Zajedno sa Zvjezdicama u reviji će učestvovati i djeca i mladi sa poteškoćama iz “Servis Centar Tračak Nade Foča, Kuća radosti – Centar za porodicu, Udruženje Roditelja Duga, Udruženje “Sunce” Derventa, kao i inkluzivna folklorna grupa KUD “Čajevac” Banja Luka.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije