Miloš Biković na banjalučkoj premijeri filma Izazov: Istorijske trke treba da budu vezane za umjetnost, a ne naoružanje

U srijedu 26. aprila, u bioskopu Cineplexx Palas u Banjaluci, premijerno je prikazan ruski film Izazov, u kojem glavnu ulogu igra srpski glumac Miloš Biković. Režiser filma je Klim Šipenko. Ovaj reditelj sa Bikovićem je ranije sarađivao snimajući film Sluga, koji je ušao u istoriju kao najgledaniji ruski film na ovim prostorima u istoriji kinematografije. U Izazovu glavnu žensku ulogu igra ruska glumica Julija Peresiljd, a u filmu su tumačili uloge i glumci Vladimir Maškov i Oleg Novickij.

Na premijeri filma gostovao je popularni mladi glumac Miloš Biković, koji tumači lik torakalnog hirurga, te je pojasnio zanimljive detalje sa snimanja filma.

“Po prvi put u istoriji kinematografije film je jednako nevjerovatan kada ga gledamo, kao i na koji način je snimljen. Po prvi put možemo reći da je na filmu spojena realnost i naučna fantastika. Ovo je prvi film u istoriji koji je sniman u svemiru, a nadam se da nije i posljednji. Nadam se da je ovo začetak i da smo mi pioniri, a ne završna reč filma. Radnja filma je vezana za astronauta koji je teško ranjen u svemirskoj stanici gde se treba obaviti hirurška operacija, i taj je poduhvat sam po sebi naučna fantastika”, rekao je Biković.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Međunarodna svemirska stanica je jako zanimljiva lokacija za snimanje i to filmu daje posebnost, ali film je snimljen na još dosta zanimljivih lokacija, koje su fascinirale glavnog glumca.

“Kosmodrom i centar za pripremu kosmonauta, kao i avioni koji daju mogućnost snimanja na nultoj gravitaciji, lokacije su na kojima nisam imao priliku, ni da boravim, niti da ih vidim do sada. Ali filmska umetnost čoveku očigledno daje razne mogućnosti u životu, a meni je dala, između ostalog, i to da snimam na tim mestima”, pojasnio je glumac.

Film Izazov je sam po sebi bio veliki izazov i za režisera i za aktere filma, i bio je jako zahtjevan za realizovanje.

“Osim standardne pripreme za ulogu, ono što bi bila psihološka priprema i priprema za razumevanje motivacije junaka, bila je i priprema za razumevanje medicine, konkretno tih nekih zahvata torakalne hirurgije kao i izvođenje te operacije u bestežinskom stanju aviona koji pada. To je bilo nešto što je bilo posebno zahtevno za ovaj film što nije u tom trenutku izgledalo toliko zahtevno kada sam to izvodio. Kada sam posle trebao da objasnim ljudima na koji sam način imitirao operacijski zahvat u avionu koji pada, i još to sve glumio na ruskom jeziku, na kraju se svelo da se radi o jako komplikovanom glumačkom zadataku. Možda nije toliko komplikovan kao odlazak u svemir koji je ostvaren od strane mojih kolega, ali nije ni za potceniti”, kazao je Biković pojašnjavajući detalje sa snimanja.

“Izazov” je film ruske produkcije koji je prvi u istoriji kinematografije sniman u svemiru i na taj način je pretekao čak i čuvenu holivudsku, to jest, američku produkciju.

“Ja bih voleo da istorijske pobede i trke budu ovakve, filmske: u progresu, napretku i stvaralaštvu, a ne trke u naoružanju. Može se reći da je film zapravo ljudski podvig koji na neki način slavi napredak čovečanstva i ljudskog stvaralaštva. U normalnim uslovima na filmu radi oko osamdeset ljudi, a u snimanju Izazova sve je svedeno na pet ljudi. Tu su kosmonauti, njih trojica, glumica i reditelj. Oni su obavili sve te zadatke, zapravo je reditelj i snimao, i prebacivao materijal, radio rasvetu i zvuk, kooridinarao s glumcima, režirao, a glumica je radila i kostim, i šminku, i sve što je potrebno da bi se odigrala uloga. Veoma je bitno imati na umu da, na primjer, kada se glumici zaprlja kosa, a ona treba da osveži kosu za snimanje da bi u kadru izgledala lepo, problem je kako da operete kosu u svemirskoj stanici, u bestežinskom stanju i bez vode. To su sve bili zadaci koji na prvi pogled deluju jednostavno, ali su jako komplikovani kada važe drugi zakoni fizike. Komplikovano je bilo i to da je, kada su se lansirali u orbitu, otkazao sistem za automatsko pripajanje stanici. Zato su morali na manuelni način da spoje tu svemirsku kapsulu, u kojoj su putovali, sa svemirskom stanicom. Na primjer, i kadrovi poletanja i sletanja su autentični. Svaki segment ovog filma je zanimljiv, jer se iza svakoga krije jedna priča. Glavna glumica Julija ima nameru da napiše roman vezan za to snimanje i iskustvo sa snimanja”, objasnio je Biković.

Umjetnost i kinematografija nisu ostali imuni na lošu globalnu političku situaciju i trvenje između Istoka i Zapada, tako da je pitanje da li će film Izazov uopšte biti prikazivan u evropskim i američkim kinima, a kamoli da li će učestvovati na filmskim festivalima.

“Postoji jedna kategrija u dodeli Oskara koji se zove tehnološko dostignuće na filmu. Kada je reč o toj kategoriji, ovaj film nema konkurenciju, što bi značilo da bi sam po sebi morao da osvoji nagradu Oskar u toj kategoriji. Međutim, sada je na testu ta vrsta slobode, demokratije i sličnih ideala na koje Amerika pretenduje. Vidjećemo da li će, barem kada je film u pitanju, ti ideali biti sačuvani tamo ili će doći do onoga što imamo priliku da vidimo, a to je kultura ukidanja, što je potpuno besmisleno. Posebno je besmisleno kada je u pitanju kultura. To, upravo, daje suprotan efekat, ako pričamo o nekoj slobodi i demokratiji, povezivanju i kulturi. Kultura je jedini način da čovečanstvu omogući da ima zajednički jezik. Ne nadam se, dakle, tome da bi ovaj film mogao da bude prihvaćen od te strane, ali ostavljam mogućnost da budem iznenađen povodom toga”, bio je jasan Biković.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije