Usvajanjem novog zakona u RS možete biti krivično optuženi za uvredu i ako govorite istinu i iznosite činjenice

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske održava se danas u Istočnom Sarajevu.

Na javnoj raspravi o Nacrtu zakona kojim se uvreda i kleveta uvode u Krivični zakon RS ističe se da novinari mogu biti krivično optuženi kad iznose istine i činjenice ukoliko nekog vrijeđaju.

Novinari ističu da nije jasno propisano šta je uvreda, i šta nekoga vrijeđa, a šta ne.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Predstavnik Ministarstva pravde RS rekao je da uvreda često može biti istinita.

“Vi meni možete reći da sam ja ćelav, to mene može uvrijediti ili ne, sve zavisi od lične percepcije”, rekao je predstavnik ministarstva.

Novinarka koja se javila tokom rasprave rekla je da je istina da je predstavnik ministarstva ćelav, a da je ona debela, ali da je to istina i da su to činjenice. Dodaju da nije dobro ukoliko se ograničava sloboda novinarima ukoliko oni iznose činjenice koje nekome ne odgovaraju.

“Doći ćemo u situaciju da neko ispriča vic i završi u zatvori, nemoje molim vas da to radite”, poručeno je.

Veći broj novinara koji su Novinari koji su prisustvovali javnoj raspravi napustili su raspravu nakon što su predali zahtjev da se ovaj zakon povuče iz procedure.

Podsjetimo da su svi novinari napustili i javnu raspravu koja je održana u Banjaluci prošle sedmice. Na raspavi su ostali predstavnici nevladinog sektora, pravnici i advokati.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije