Titan je 2021. skoro ostao satima na dnu oceana. “Direktor nam je rekao da spavamo”

U epizodi BBC-jeve emisije The Travel Show iz 2022., Jaden Pan, jedan od posjetitelja u podmornici Titan, rekao je da je njegova ekspedicija 2021. bila prekinuta kada je “došlo do problema s baterijom”. U to vrijeme, podmornica se već dva sata spuštala prema Titaniku. Pan je rekao da su bili na udaljenosti od dva nogometna igrališta od olupine Titanica kada je Rush rekao da se podmornica mora vratiti na površinu.

“Prvo sam mislio da se šali jer smo bili više od dva sata u našoj ekspediciji i tako blizu dna”, rekao je Pan. “Ali onda je objasnio da se jedna od baterija istrošila te da će nam biti teško vratiti se na površinu”, ispričao je.

Jedno od rješenja koje je Rush ponudio bilo je da posada ostane i spava u podmornici dok tone na dno oceana. “Ovdje ćemo biti još 16 do 24 sata”, rekao je Rush u videu prikazanom u emisiji BBC-ja. “Odlutat ćemo prema dolje. Dotaknut ćemo dno. Imat ćemo komunikaciju”, rekao je Rush. 

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Putnici ekspedicije nisu htjeli provesti noć u podmornici. Na kraju je Rush uspio odvesti podmornicu do površine mora.

Rush s još četvero poginuo u imploziji podmornice

Podsjetimo, petero putnika poginulo je u imploziji podmornice tijekom putovanja do olupine Titanica – milijarder Hamish Harding, pakistanski biznismen Šahzada Dawood i njegov sin Suleman, francuski oceanograf i stručnjak za Titanic Paul-Henry Nargeolet te Stockton Rush, osnivač OceanGatea.

Bespilotni podmorski robot poslan s kanadskog broda otkrio je olupinu podmornice u četvrtak ujutro 22. lipnja na oko 488 metara od pramca stoljetne olupine, četiri kilometra ispod površine, rekao je kontraadmiral američke Obalne straže John Mauger na konferenciji za medije. “Krhotine su u skladu s katastrofalnim gubitkom tlačne komore”, rekao je Mauger.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly opisao je imploziju podmornice “tragičnom viješću” i rekao da britanska vlada podupire pogođene britanske obitelji. Bijela kuća je objavila da su obitelji poginulih prošle kroz potresno iskušenje u proteklih nekoliko dana te da su u njezinim mislima i molitvama.

OceanGate i dalje reklamira “izlete” do Titanica

OceanGate još uvijek reklamira putovanja do olupine Titanica. Na internetskoj stranici OceanGatea piše da su dvije ekspedicije do Titanica zakazane za 2024. te da će se odvijati od 12. do 20. lipnja i od 21. do 29. lipnja.

Također, na stranici stoji da je misija na Titanic 2023. u tijeku. Svaki “izlet” do Titanica košta 250.000 dolara po osobi, a nudi jedno ronjenje, privatni smještaj, potrebnu obuku, opremu za ekspediciju i sve obroke tijekom putovanja. Maksimalan kapacitet za svaki zaron ograničen je na šest osoba uz uvjet minimalne dobi od 17 godina.

Web-stranica pruža pojedinosti o smještaju, uključujući spavaće sobe i zajedničke kupaonice, s dostupnošću Wi-Fi veze na podmornici. Na stranici se nalaze i fotografije te videozapisi koji prikazuju scene s prethodnih ekspedicija i svjedočanstva sudionika, izvijestio je HT.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije