Nebojša Vukanović: “Dodik slavi etničko čišćenje i stradanje pravoslavnih Jermena”

Nebojša Vukanović poslanik Liste za pravdu i red na današnjoj press konferenciji optužio je predsjednika RS Milorada Dodika da slavi etničko čišćenje Jermena u regiji Naborno Karabah.

“Dodik je to učinio tako što je predsjedniku Azerbejdžana čestitao na uspješnoj vojnoj akciji.

Dodik sve radi jer mu nedostaje novca i nada se da bi od predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva mogao dobiti kredit. Podržavati bilo koje etničko čišćenje i agresiju, a posebno napad Azerbejdžana koji ima 10 miliona vojnika na regiji koja ima manje od 150 000 stanovnika, i to muslimana na pravoslavne Jermene, je bruka i sramota jer stradanje bilo kod naroda je tragedija”, istakao je danas Vukanović dodajući da je ovo nacionalna sramotra i da će tražiti stav pravoslavne crkve po ovom pitanju. 

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

On je rekao da je Dodikova čestitka Alijevu “isto kao kada bi Tuđmanu čestitao na Oluji i protjerivanju Srba”.

Vukanović je rekao i da će tražiti sastanak sa banjalučkim Vladikom Jefremom kako bi čuo stav Crkve po ovom pitanju o stradanju pravoslavnih Jermena.

“Pozadina svega je novac, jer Republika Srpska planira da uzme kredit od Alijeva i Azerbejdžana, što je posebna tragedija”, rekao je Vukanović.

Podsjetimo da je predsjednik RS Milorad Dodik u pismu upućenom predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu rekao da Republika Srpska želi stabilan mir i prosperitet za region Karabaha i prijateljski Azerbejdžan.

“Pomno pratim dešavanja koja se odnose na situaciju u regionu Karabaha i želim da kažem da je rešavanje višedecenijskih sporova, kao u istoriji mnogih drugih naroda i država širom svijeta, zahtijevalo hrabrost i mudrost jakog i mudrog lidera”, naveo je Dodik u pismo koje je objavljni na zvaničnom sajtu predsjednika Azerbejdžana.

Dodik je iskazao iskrenu nadu da će novonastala situacija otvoriti mogućnost pune integracije ovog regiona i njegovih stanovnika, kao i njihovog daljeg razvoja i napretka.

Dodik je podsjetio i na sastanak sa Alijevim koji je održan 20. avgusta.

“Želim da izrazim ahvalnost na prilici da se 20. avgusta sretnem sa Vašom Ekselencijom u Budimpešti i da razgovaramo o daljim mogućnostima saradnje između Republike Srpske i Republike Azerbejdžan. Primite, izraze mog dubokog poštovanja i lepih želja za Vaše lično zdravlje i blagostanje, kao i za napredak i prosperitet jednog prijateljskog naroda Republike Azerbejdžan”, zaključio je Dodik u pismu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije