Šeranić: “Moje učešće u svim projektima koje finansira EIB je davno riješeno, stvari se vade iz naftalina”

Juče je otkazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na čijem dnevnom redu je trebalo da se nađe davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma.

Sjednica je odgođena, jer se politički predstavnici nisu mogli dogovoriti oko dnevnog reda.

Naime, SNSD je zatražio da najavljene tačke dnevnog reda budu objedinjene u jednu, međutim iz Trojke se s tim nisu složili zbog toga što ne žele glasati za tačku koja se tiče RS. Riječ je o davanju saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju koji je zaključen između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Evropske investicione banke i tiče se Projekta medicinskog kompleksa Banja Luka.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Predrag Kojović, zastupnik iz Naše stranke, Denis Zvizdić, dopredsjedavajući tog doma iz Naroda i pravde, te zastupnik iz SDA Safet Kešo ne žele podržati ovaj projekat.

Kao razlog su naveli “obaranje važnih zakona na Domu naroda od strane SNSD-a”.

Kojović je istakao Zakon o radu u institucijama koji je SNSD oborio na Domu naroda. Osim toga, kazao je i da je ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić na crnoj listi SAD-a, što je još jedan razlog za neprihvatanje projekta.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je za Buku da je njegovo učešće u svim projektima koje finansira Evropska investiciona banka “davno riješeno”.

“To su trivijalne stvari gdje oni mene pominju. Mislim da za tim nema potrebe, to samo pokazuje kako ova država funkcioniše. Kada je projekat završen i kada je sve gotovo, vadi se negdje iz naftalina neka stvar koja je davno riješena, što se tiče učešća Alena Šeranića u svim projektima Evropske investicione banke. Ovdje je samo traženje razloga da se ne odobri projekat Republici Srpskoj i to je stvarno žalosno, jer se radi o projektu koji ima zdravstveno-edukativan karakter i vrijednost, ne samo za Republiku Srpsku, nego i za Bosnu i Hercegovinu i regiju”, kazao je ministar Šeranić.

Na pitanje da li se radi o blokadama od strane SNSD-a, za Buku je odgovorila Snježana Novaković Bursać, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

“Dom naroda je odradio svoj dio posla i glasao objedinjeno za sve te sporazume. Predstavnički dom je posegnuo za klasičnom ucjenom. To je neprimjereno, jer se radi o medicinskom kompleksu koji za naše građane rješava pitanja medicinske škole, medicinskog fakulteta i pratećih sadržaja, da se objedine na jednom mjestu. Neko osporava to. Mi znamo kakva je dinamika, nikad iz SNSD-a nismo osporili niti jedan međunarodni sporazum koji se ticao bilo kog projekta u Federaciji ili bilo gdje. Mislim da je to trenutak slabosti, jer kad nemate argumentaciju, onda posežete za ucjenom. Ja znam da će oni sada reći da mi nismo glasali za neke zakone, oni jesu to rekli juče, međutim, naš je politički stav jasan i po pitanu tih zakon. Zakon o radu je Savjet ministara najavio kao sveobuhvatan zakon, a što se tiče bezbjednosti saobraćaja, došli smo u situaciju da na svakoj sjednici mijenjamo po jedan član. Rekli smo im neformalno da više nećemo pristajati na takve stvari i to je neozbiljno. Kolege iz Federacije su često pritisnuti potrebama populizma ili zahtjevima nevladinih organizacija, što ne sporim, ali zakoni su nešto drugo, imaju svoj slijed i mi očekujemo da će biti poslagan nakon rješavanja ključnih zakonskih prijedloga, a to su zakoni iz oblasti Ustavnog suda i pravosuđa”, kazala je Novaković Bursać.

Što se tiče odlaganja sjednice, Novaković Bursać smatra da je pametnije bilo da se ona odloži, nego da se uđe u preglasavanja.

“To bi odvelo sve zajedno u još gorem pravcu. Parlamentarna skupština BiH je i u vrijeme težih momenata propuštala verifikaciju međunarodnih sporazuma. Prije nego dođu na Parlamentarnu skupštinu, prođu sve instance i onda tu osporavati direktne projekte i vodosnabdijevanje, sanitacije, medicinske komplekse… stvarno je bespotrebno i veliki znak slabosti.”

Iz Evropske investicione banke (EIB) za portal Raport.ba navode da se od Bosne i Hercegovine, kao zajmoprimca kreditnih sredstava od ove banke, očekuje da osigura provedbu i projekta “Medicinski kompleks” u Banjoj Luci “u potpunom skladu s obvezama koje se odnose na sankcije i druge zahtjeve sadržane u ugovornoj dokumentaciji.”

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije