Tuzla: Studenti psihologije protestovali zbog ponašanja profesora

Jučer, u 11h, održani su protesti ispred Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Na transparentima koje studenti drže na fotografijama su izjave profesora upućene studentima.

Razlog održavanja protesta leži u dugogodišnjoj problematici koja se ogleda u neadekvatnom načinu obavljanja pedagoške djelatnosti vanrednog profesora dr sci. Alije Selimovića, uposlenika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, navode studenti.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Dotični profesor godinama unazad vrši teror nad studentima kroz hostilno, omalovažavajuće, nepredvidivo i ponižavajuće ophođenje te zloupotrebu moći koja mu je dodjeljena sa pozicijom profesora i ispitivača. Prisutan je neprimjeren standard ocjenjivanja kao i sam pristup konstrukciji ispitnih formi što na kraju rezultuje niskom prolaznošću na odsjeku Psihologija”, tvrde učesnici protesta.

Studenti su tokom godina u više navrata podnosili žalbe i prijave na ponašanje profesora Selimovića.

Nakon niza žalbi, profesor je privremeno bio smijenjen sa katedri nakon čega je primijenjen disciplinski postupak.

“Nadležni su ipak odlučili zažmiriti na navedenu problematiku, te dotični profesor danas predaje na ukupno 9 kolegija na odsjeku Psihologija. U septembru ove godine studenti ponovno upućuju žalbu na što uprava fakulteta ponovno odbija reagirati, te nastoji ‘zastrašiti’ studente u nadi da se odustane od zahtjeva”, navode studenti u saopštenju za medije.

Protesti se održavaju kao posljedica neadekvatnog odgovora i nerazumijevanja od strane uprave Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dodaju.

“Cilj održavanja protesta je stvaranje pritiska na upravu kako bi se na adekvatan način pristupilo problemu, što bi podrazumijevalo stajanje u kraj ovakvom ponašanju koje godinama koči akademski razvoj kao i ugrožava mentalno zdravlje studenata”, navode studenti, naglašavajući da mnogi studenti nakon niza uspješno riješenih ispita nisu u mogućnosti dobiti zaslužene diplome radi navedenog ponašanja dotičnog profesora.

Žalbu koju su studenti uputili upravi Filozofskog fakluteta u Tuzli potpisalo je 60 od 90 studenata. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije