Lesar želi raspravu o referendumu o referendumu

‘Nas 22. siječnja očekuje referendum o članstvu u Europskoj uniji. Podsjećam da je prethodna Vlada sa sindikatima potpisala sporazum prema kojem bi se na isti dan trebao raspisati i referendum na kojem će građani odlučivati tome koliki je broj birača potreban za raspisivanje referenduma. Očito da gospođa Kosor to nije prenijela novoj Vladi, ali i da nova vladajuća većina to želi izbjeći. Stoga ćemo tražiti da se o tome raspravlja u Saboru’, kazao je Lesar za tportal nakon sjednice Kluba zastupnika Hrvatskih laburista.

Lesar nam je najavio i neke zakonske prijedloge koje će Laburisti predložiti za dnevni red nove sjednice Sabora. Jedan od njih će biti i izmjene Zakona o posredovanju u zapošljavanju, koji bi se trebao uskladiti s mirovinskim zakonom. Naime, zbog novih propisa, nezaposlene žene sa 55 godina, odnosno muškarci sa 60 godina, koji se nalaze pred mirovinom, u ‘prijelaznom roku’, zakinuti su za naknadu za nezaposlene, o čemu je Lesar govorio još početkom godine.

Laburisti će predložiti i promjene u domeni Porezne uprave, koje su i uoči izbora definirali u 10 točaka svog parlamentarnog djelovanja. Naime, laburisti će tražiti da se reorganizira i redefinira rad Porezne uprave i da je se obveže da prati razmjer porasta vrijednosti imovine poreznog obveznika i prethodno plaćenog poreza. Drugim riječima, u stranci smatraju da se za svaku fizičku ili pravnu osobu treba utvrditi koliki su joj prihodi i koliki je porez platila u nekom razdoblju te to usporediti s imovinu kojom raspolaže. Ako su ti podaci su nerazmjeru, onda imovinu ‘koja je viška’, treba oduzeti kao nezakonito stečenu, smatraju Laburisti.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Lesar nam je kazao da će na dnevni red Sabora staviti i prijedlog prema kojem bi neoporezivi dio plaće iznosio 2.800 kuna, ali i kako će tražiti da se na dnevni red ponovno uvrsti Prijedlog zakona o javnoj uporabi hrvatskog jezika.

Iako su se u predizbornoj kampanji Laburisti zalagali za reviziju ugovora s Vatikanom, o tome na današnjem sastanku nije bilo riječi.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije