Potpisan ugovor Hrvatske s Evropskom unijom!

 

 

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Potpis na pristupni ugovor stavili su točno u 10,33 hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, što je bilo popraćeno velikim pljeskom nazočnih državnika. Josipović i Kosor potom su se okrenuli jedan prema drugome, te si čestitali rukujući se.

Prva zemlja koja je potpisala ugovor bila je Belgija, a posljednja Velika Britanija. Samo potpisivanje započelo je u 10,25 i trajalo je tačno dvadeset minuta, a šefovi država i vlada na putu do stola za kojim se potpisivao ugovor zastali bi prije kod hrvatskog predsjednika i premijerke te im i osobno srdačno čestitali na povijesnom hrvatskom postignuću.

Završetkom svečanog potpisivanja ugovora na koji su potpise stavili čelnici 27 zemalja Evropske unije te hrvatski predsjednik i premijerka Hrvatska je promijenila status iz zemlje kandidata za članstvo za EU u pristupajuću zemlju.

Nakon svečanog potpisivanja uslijedilo je zajedničko fotografisanje šefova država i vlada EU-a, čelnika evropskih institucija i hrvatskog predsjednika i premijerke.

Ugovorom je predviđeno da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. jula 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice obave proces ratifikacije.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da potpisivanje ugovora s Evropskom unijom istorijski čin koji stoji uz bok odluci o proglašenju nezavisnosti.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor je izjavila da je ovo zaista istorijski čin i za Hrvatsku i za Evropsku uniju:
‘Riječ je o jednom od najvažnijih ugovora koje je Hrvatska sklopila i predstavlja dovršetak procesa afirmacije Hrvatske na međunarodnoj sceni.’ Naglasila je da se današnjim danom Hrvatska vraća kući u zajednicu evropskih naroda, tamo gdje i pripada.

‘Neka živi Hrvatska neka živi Evropska unija’, na kraju je uzviknula premijerka u odlasku Kosor.

 

 

 

 

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije