Financije HDZ-a znaće se tek nakon izbora

Poslovni dnevnik dalje otkriva kako je HDZ navodno odustao od kredita na temelju osobnih mjenica, no o tim nagađanjima se u petak glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak nije očitovala. Predsjedništvo HDZ-a tog je dana jednoglasno dalo podršku predsjednici Jadranki Kosor da nosi sve liste te stranke u kampanji.

Što se tiče službene informacije u vezi njezina financiranja čini se da novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe ostavlja mogućnost te nepoznanice sve do predaje privremenog izvješća o financiranju nakon izbora. On ne traži od stranaka da predaju, zajedno s listama, okvirni plan iznosa i izvora vlastitih sredstava koje kane uložiti u kampanju. Zakon to predviđa samo za predsjedničke i lokalne izbore, kritizira Josip Kregar s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

‘Rupa je slučajna, a ne namjerna. Imamo ipak novi obvezni gornji limit u okviru kojeg stranke trebaju planirati troškove. Zbog toga bi Državno izborno povjerenstvo trebalo žurno upozoriti stranke da kod predaje lista dostave i plan troškova kampanje’, kazao je Kregar za Poslovni dnevnik.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Problema bi moglo biti i u vezi interpretacije posebnog računa. U zakonu izričito ne piše da na njega trebaju sjesti sva plaćanja. Još nema DIP-ove upute, kaže Kregar i pitanje je hoće li reći da sva plaćanja idu na taj račun: ‘Posebni račun trebao bi služiti za sve troškove kampanje, a ne samo za donacije. Inače se gubi funkcija nadzora DIP-a kako se koriste sredstva’.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije