Mitrovićev lični medijski obračun

Jahta je u septembru prošle godine zaustavljena i nakon toga zaplenjena, dok je iz  crnogorskog  uplovljavala u hrvatsko teritorijalno more. Na njoj  su bili službenici Mitrovićeve firme, čije je sedište u Hrvatskoj, a prema hrvatskim carinskim propisima, jahta u vlasništvu strane firme ne može zapošljavati posadu zaposlenu u hrvatskom preduzeću.

U poznatom maniru, već  viđenom naprimer u slučajevima profesora Čedomira Čupića i političara Nebojše Čovića,  Pink televizija se u svom Nacionalnom dnevniku, u udarnom terminu, čak u 10 minuta i 45 sekundi bavila temom koju je Mitrović proglasio od životne važnosti za sebe. U saopštenju koje je pročitano između ostalog stoji:

“Postoji osnovana sumnja da se radi o akciji čiji je cilj da otetu srpsku imovinu jeftino prodaju nekom hrvatskom tajkunu. Moj brod je bio jedan od najvećih na hrvatskom Jadranu, ali pošto ne pripada njima, upadao je u oči, kao vlasništvo srpskog državljanina.“

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Mitrović je na svojoj TV stanici, već, zabranio reklamiranja hrvatskog turizma, a Upravnom odboru predložio sledeće tačke dnevnog reda:

“Ukidanje hrvatske muzike i kinematografije u svih pet zemalja u kojima Pink ima svoje televizije. Posebna briga o kontroli kvaliteta hrvatskih proizvoda u zemljama van Hrvatske.“

I tu nije kraj. Mitrović dalje, uz poruku da više neće letovati u Hrvatskoj, najavljuje i priče o incidentima i neprijatnostima koje – kako kaže – srpski, bosanski i crnogorski državljani doživljavaju na letovanju u Hrvatskoj:
O novoj – staroj strategiji Pinka, pokušali smo da dobijemo objašnjenje od samog vlasnika, ali nismo uspeli. Pokušali smo i kod portparlolke ove televizije Tatjane Vojtehovski.

“Ja vam neću davati nikakvu tonsku izjavu, jer to je njegova lična izjava u prvom licu“, odgovorila je portparolka.

Sistem spojenih posuda

Da li je poslednjim postupkom Pink televizije, zbog ličnih razloga, zlouptrebljena nacionalna frekvencija i da li će nadležne institucije reagovati na ovaj slučaj?

“To je slučaj koji je postao aktuelan u poslednjih nekoliko sati i on se razvija u ovom trenutku, tako da je teško zauzeti neki stav. Republička radiodifuzna agencija prati situaciju i u slučaju da se dogodi nešto što se proceni da predstavlja problem sa stanovišta Zakona o radiodifuziji, ili kodeksa, nadležne službe Republička radiodifuzna agencija će obavestiti Savet i on će preduzeti mere koje su predviđene zakonom u tim situacijama“, kaže portparol Repuličke radiodifuzne agencije Srboljub Bogdanović.

Imajući u vidu činjenicu da sveukupni odnosi Hrvatske i Srbije tek u poslednjih nekoliko godina postepeno ulaze u normalnije tokove, postavlja se i pitanje –  koliko je opasna ovakva zloupotreba medija?

U tom kontekstu, poznati hrvatski reditelj Rajko Grlić podseća  na  ogromnu ulogu medija u ratnim dešavanjima tokom devedesetih.

“Pomoću medija je ovdje rat omogućen, pripremljen, spakiran i ljudi su poslani u svoje mržnje. Mediji su ovdje uvjek u nečijoj upotrebi. Sad to više nije država, sad su to privatnici. To su opasne igračke. Ne znam šta će čovek uraditi, ali koliko ja shvatam, on ima stanice u svim tim državama. Prema tome, on je i ovisan o tim državama, nisu samo te države o njemu ovisne. Mislim da je to igra spojenih posuda u kojoj će, vjerovatno, i on morati vrlo pažljivo reagirati“, ocenjuje Grlić.

Reakcija Željka Mitrovića je preterana, jer situacija sa njegovom jahtom, u svakom slučaju, ne može da bude ni povod, ni razlog, da jedna televizija sa nacionalnom frekvencijom ulazi u rat sa drugom državom – kaže predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović.

“Ono što meni smeta je, zapravo, ta nacionalna nota. Mislim da je to u ovim vremenima jako opasno i predstavlja, na izvestan način, paljenje fitilja koji je, činilo nam se, već ugašen. Željko Mitrović ima razloga da bude ljut. I ja bih bio ljut da mi neko oduzme jahtu vrednu 6,3 miliona evra, ali, u svakom slučaju, nema pravo da zloupotrebljava nacionalnu frekvenciju radi ličnog obračuna sa bilo kim, uključujući tu i Hrvatsku državu“, smatra Obradović.

Kakva će biti reakcija države, koji su naredni potezi Željka Mitrovića i kakve će posledice oni proizvesti – ostaje da se vidi u nared danima.
Međutim, reditelj  Rajko Grlić u ovom slučaju prepoznaje i jednu novu realnost.

“Sumnjam da će on objavit taj rat, premda je prvi primjer, ja mislim i dobar,  kako neki pojedinci, pomoću svojih bogastava, postaju jači od svojih krhkih država. To je na zapadu, već, odavno slučaj, to će se i ovdje dogoditi i države će se morati prilagođavati onima kojima su dozvolili da steknu veća bogastva“, zaključuje Grlić.

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije