Tači: Neću odustati od sjevera

 

Tači je rekao da oseća da su međunarodne institucije “zloupotrebile strpljenje” Kosova time što su omogućile da sever Kosova ne bude pod kontrolom vlasti u Prištini.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Nema odstupanja i nema kompromisa ni sa kim o bezbednosti zemlje”, rekao je Tači u intervjuu Asošiejted presu, posle posete bazi specijalne policije koja se nalazi dvadesetak kilometara zapadno od Prištine.

On je prošle sedmice jedinicama ROSU naredio da zauzmu administrativne prelaze Brnjak i Jarinje, na severu Kosova.

“Promena tamošnje situacije je nezaustavljiva”, rekao je Tači.

On je rekao da ne može dozvoliti da kriminal i ilegalna trgovina i dalje cvetaju na severu zemlje i ponovio stav da neće biti povratka na stanje od pre 25. jula.

Komanda Kfora je večeras saopštila da je situacija na severu Kosova relativno mirna, ali napeta, istakavši da su administrativni prelazi Brnjak i Jarinje pod kontrolom Kfora.

“Pripadnici Kfora patroliraju i kontrolišu zonu Zubinog Potoka i druga mesta na severu”, navodi se u saopštenju.

Glavne blokade su u selu Zupče na putu za Brnjak i u selu Rudare na putnom pravcu za Jarinje. Državni sekretar u ministarstvu za KIM Oliver Ivanović, koji je na Kosovu, kaže za B92 da se broj ljudi na barikadama povećava iz dana u dan.

Ivanović smatra da će kriza na Kosovu trajati dok se ne ispune zahtevi Srba i stanje ne vrati na vreme pre intervencije specijalnih kosovskih jednica ROSU.

“Albanci i kosovska carina za sada ne smeju da budu na prelazima na severu Kosova. To može da bude rezultat pregovora u Briselu, ali dok se to ne dogodi, stvari moraju da ostanu onakve kakve su bile pre 25. jula”, rekao je Ivanović.

Predstavnici Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović stigli su večeras na sever Kosova, a očekuje se da će se sutra sastati s komandantom Kfora Erhardom Bilerom, saznaje B92.

Sa Stefanovićem i Bogdanovićem je i savetnik predsednika Srbije Jovan Ratković.

Njih trojica su ranije danas u Raškoj o krizi na severu Kosova razgovarali s posrednikom Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom, a posle sastanka nije bilo izjava za novinare.

“Prvi put posle 12 godina slobode kontrolišemo celu zemlju”

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da je suvereno pravo Republike Kosovo da kontroliše svoje granice.

“O granicama se ni sa kim ne može razgovarati, već sarađivati. U tome vidim i mandat misije Kfora i Euleksa na očuvanju mira i stabilnosti i sprovođenju reda i zakona na Kosovu”, izjavila je Jahjaga obraćajući se pripadnicima ROSU.

Čestitajući pripadnicima policije na njihovom radu kazala je “da su ovih dana bili ponos cele zemlje”.

“Stekli ste poštovanje svih građana Kosova akcijom koju ste izveli na osnovu odluke Vlade Kosova da biste uspostavili kontrolu granice između Kosova i Srbije. Ovaj zadatak ste uspešno izvršili i prvi put posle 12 godina slobode Kosova kao država kontrolišemo celu teritoriju i ostvarujemo ovlašćenja na celoj teritoriji zemlje”, kazala je Jahjaga.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije