Srbi dežurali cijelu noć na barikadama

Komandant Kfora Erhard Biler, predstavnici Vlade Srbije i kosovske opštine Leposavić jutros su postigli dogovor da međunarodne snage obavljaju kontrolu na prelazu Jarinje, prema centralnoj Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić potvrdio je da će se konsultacije Saveta bezbjednosti UN o Kosovu sutra održati uprkos protivljenju dveju članica, ali da još nije izvjesno da li će Srbija moći da se obrati na sjednici.

“I dalje postoji protivljenje nekih članica da Srbiji bude dozvoljeno da se obrati. Mi smo u intenzivnim razgovorima”, izjavio je šef diplomatije Srbije.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Komandantom Kfora Erhard Biler, koji se na administrativnom prelazu Jarinje pola sata iza ponoći sastao sa predstavnicima Vlade Srbije Goranom Bogdanovićem i Borislavom Stefanovićem, izrazio je nezadovoljstvo razvojem događaja i prebacio lokalnim Srbima da se nisu držali dogovora.

“Da li se tako drže obećanja”, zapitao je Biler i u kraćem razgovoru sa okupljenim građanima, u prisustvu Bogdanovića, Stefanovića i predsednika opštine Leposavić Branka Ninića,dodao da je prije samo šest sati bio na ovom mestu i zamolio građane da ne diraju njegove vojnike.

“Razočaran sam”, rekao je još jednom Biler.

Sat poslije ponoći na Jarinje su stigli vatrogasci iz Leposavića koji su gasili vatru i raščišćavali teren, nakon nereda u kojima su objekti na prelazu zapaljeni i demolirani. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je noćas da je sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom dogovoreno da Kfor preuzme prijelaz Jarinje.

Na putu od Leposavića prema Kosovskoj Mitrovici tokom noći okupljali su se zabrinuti gradjani zbog mogućnosti da bi na sjever mogle doći jedinice Rosu.

Dežuralo se i u mjestu Rudare kod Zvečana, kao i u mjestu Zupče u opštini Zubin Potok. Glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici bio je tokom noći zatvoren za saobraćaj, a grupe građana smjenjivale su se u neposrednoj blizini, kako bi pratili situaciju u južnom dijelu tog podijeljenog grada – navodi BLIC

 

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije