GIDEON LEVY: Bez milosti za Gazu

Mrak je nad ponorom. Preko ponora masakr s juga zemlje širi mrak nad Izraelom. Sada se oblaci nabiraju, može postati veoma mračno: Izrael gubi razum. Levica „je odbacila iluzije“, desnica se radikalizovala, makartizam i fašizam slave.

Ratno vreme je uvek vreme ćutanja, uniformnog mišljenja, rasizma, huškanja i mržnje: potpuna mobilizacija u službi propagande, kraj tolerancije i progon svih koji se usude da istupe iz kolone.

Stravičnost Hamasovih akcija na jugu je dovela sve ove pojave do ekstremnog nivoa: kao da strahote služe da bi se opravdalo gubljenje svake uzdržanosti. Emocionalna previranja se naravno mogu razumeti. Totalitarnost koja to prati – ne. Ako se ne zaustavi, opasnost koja preti demokratiji je hiljadu puta ozbiljnija od one koja je vrebala od strane pravosudnog prevrata koji je poharao ceo sistem.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Prvi koji su izgubili pamet su kao i obično levičari. Oni su „napustili sve iluzije i nade“. Ko je do rata bio odlučan da se bori za demokratiju sada je svojim rukama sabotira. Oni koji su do rata sebe smatrali liberalima, ljudima mira i ljudskih prava, usvajaju novi pogled na svet: ravnodušni su prema trenutnim užasima koji se dešavaju u Gazi, veliki deo želi i da se ti užasi pojačaju.

Zašto? Zbog zlodela koja su nam učinili. Dokle? Do kraja. Po koju cenu? Po svaku cenu. Levica sada o Gazi razmišlja na isti način kao i desnica: tući, tući, nema izbora. Oni koji su pre rata potcenjivali važnost suočavanja s aparthejdom i sudbinom palestinskog naroda sada misle, dođavola sa svim. Neka se uguše. Neka umru. Neka ih proteraju. Oni koji su do rata o sebi razmišljali kao o prosvećenim osobama sada su za konsenzus. Hamas je okrenuo izraelsku levicu naglavačke. Od sada je sve dopušteno da se čini Gazi, čak i da se varvarski postupa. Od sada je čak zabranjeno i da pokažemo empatiju prema stanovnicima Gaze.

Jariv Openhajmer1 je video Amiru Has kako proliva gorke suze zbog sudbine stanovnika Gaze i požurio da napiše: „Priznajem da sam se isključio.“ Pred 2360 dečjih tela, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja (podaci od utorka), zatvorilo se srce levice. Kao i na početku svakog rata, levica ga potpiruje. Onda se „preokreće“ i nekako vraća sebi. Ovog puta nije izvesno da će se to dogoditi.

Ono što se događa u drugim sektorima je još strašnije. Fašizam se pretvorio u jedini ispravan stav. Televizijski kanali su se pridružili Kanalu 14, kada se radi o Gazi ne postoji drugačije mišljenje. Reporteri i voditelji nazivaju Hamas nacistima u odvratnoj demonstraciji trivijalizacije i poricanja Šoe, a publika kliče. Hamas je učinio užasne stvari, ali nisu nacisti.

Svako drugačije mišljenje povlači progon. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je izgovorio istinite i hrabre stvari o kontekstu u kome se izrodilo užasno nasilje i požurio da naglasi da to ne opravdava napad Hamasa, ali ga je Izrael u medijima oštro napao koristeći uvrede i klevete. Svaki reporter u zemlji koji nikada nije izneo mišljenje ni o čemu zna da stvari koje je izrekao generalni sekretar „provociraju bes“.

Mene, na primer, nisu razbesnele. Sve što je rekao je tačno. Glumica Maisa Abd Elhadi je bila u pritvoru zbog posta čiji sadržaj ne krši zakon, njeni filmovi su skinuti sa programa. Makartizam bi se postideo. Nastup u emisiji oslobođene Joheved Lifšic je bio dirljiv, a novinari gunđaju zato što je rekla istinu. Rani Rahav gleda video o uništenju Gaze i piše: „Ovako volim!!!“ (Svi slinavi uzvičnici su iz originalnog teksta.) Cvi Jehzekeli huška svako veče na uništenje Gaze. Cele Gaze. A koleginica sa televizijskog Kanala 13, Natali Šem Tov vidi da je „ostalo previše zgrada u Gazi“. Takvo je prečišćeno zlo pred katastrofom u Gazi čiji užasi se gotovo nikad ne pokazuju Izraelcima.

Ovo je mračno vreme. Vreme varvarskog napada Hamasa i vreme gubljenja razuma i savesti u Izraelu.

Haaretz, 26.10.2023.

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat

Peščanik.net, 27.10.2023.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije