Božo Marić za BUKU: Preko 54000 radnika i dalje ne zna šta im je plata, šta topli obrok a šta regres

Posljednjih dana decembra prošle godine, Vlada Reublike Srpske je utvrdila da za 2024. godinu minimalna plata bude 900 KM, a prije nekoliko dana je u Službenom glasniku i objavljena ova odluka.

Dio radnika u javnom sektoru u Republici Srpskoj ne primaju topli obrok i regres, već im je on sastavni dio plate.

Kako je za Buku ranije izjavio prvi čovjek Sindikata uprave RS Božo Marić 54.000 zaposlenih kojima je poslodavac Vlada Republike Srpske i koji nemaju pravo na posebno iskazivanje naknada nije ništa drugo već diskriminacija.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Vlada je iskoristila ustavnu mogućnost da kroz Zakon o platama uredi ta pitanja i sada imamo slučaj da će minimalno primanje NK radnika u Vladi biti 900 KM. A tamo gdje nema Zakona o platama imamo sitaciju 900 KM+ minuli rad + 210 toplog obroka + 1/12 regresa, što izlazi blizu 1.200 KM”, rekao je ranije Marić.

“Vlada je iskoristila ustavnu mogućnost da kroz Zakon o platama uredi ta pitanja i sada imamo slučaj da će minimalno primanje NK radnika u Vladi biti 900 KM. A tamo gdje nema Zakona o platama imamo sitaciju 900 KM+ minuli rad + 210 toplog obroka + 1/12 regresa, što izlazi blizu 1.200 KM”, rekao je ranije Marić.

Prije nekoliko dana Sindikat uprave izašao je sa saopštenjem u kojem se kaže da je veliki broj radnika javne uprave RS sveden upravo na pomenuti minimalac.

“Vlada RS je morala voditi računa da će to izazvati ogroman problem u sektoru lokalnih zajednica, organa uprave, javnih službi, zdravstva, policiji, pravosuđu i prosvjeti gdje su prva tri platna razreda svedena na minimalac!” saopšteno je iz Sindikata uprave.

Zbog svega navedenog u narednim danima biće održane vanredne sjednice Predsjedništva i Republičkog odbora Sindikata uprave, naveli su oni u svom saopštenju.

Božu Marića pitamo do čega je dovelo povećanje minimalc au Republici Srpskoj za radnike u javnoj upravi.

Gdine Mariću, do čega je dovelo povećanje minimalca u Republici Srpskoj na 900 KM kada su u pitanju radnici u upravi?

Na samom početku moramo istaći da trenutno Republika Srpska ima daleko najveći minimalac u okruženju ako izuzmemo Hrvatsku koja je dio EU, ali je isto tako jedina zemlja u regionu koja je većinu svojih namještenika (radnika sa SSS) u upravi, zdravstvu, policiji, pravosuđu i obrazovanju svela na minimalnu platu, dok je razlika u primanjima između čistačice i službenika sa VSS najniža u regionu. U svim razvijenim zemljama taj odnos je 1:3, dok je kod nas 1:1,5. Ovakav minimalac za radnike u realnom sektoru koji su bili na dosadašnjem minimalcu, znači mnogo, rast plate od cca 30% što ćemo priznati nije malo, ali isto tako da im je poslodavac na taj iznos dužan isplatiti i naknade za topli obrok i regres, minuli rad i naknadu za prevoz. Dok je svima poznato da tamo gdje postoje zakoni o platama i gdje je poslodavac Vlada RS, nema posebnog iskazivanja tih naknada već to posmatramo kao primanje i ponovo dolazimo do toga, da imamo hiljade radnika u javnom sektoru koji su ispod minimalca. U lokalnim zajednicama trenutno imate anarhiju zbog toga što premijer Višković, ne dozvoljava ministrici Senki Jujić da zaključi Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnim zajednicama te sada imamo slučaj da su radnici na lokalnom nivou raspoređeni u prve četiri platne ispod aktuelnog minimalca od 900,00 KM!? U organima uprave, policiji i pravosuđu, doći će do znatnog približvanja NK radnika koji će se sa primanjima izjednačiti sa radnicima SSS, čime će se smanjiti produktivnost a bojim se da će i korupcija na nižim nivoima pružanja javnih usluga na ovaj način procvjetati, jer postoji ona stara narodna; “Ne mogu oni nas malo platiti, koliko mi možemo malo raditi”! Dakle ukoliko ubrzo ne usljedi povećanje plata svih ostalih kategorija, bojim se da će doći do drastičnog pada kvaliteta javnih usluga i pada produktivnosti, jer najmanje može da pruži nezadovoljan radnik.

Kolike su sada plate u ovom sektoru?

Mi u javnom sektoru tamo gdje je poslodavac Vlada RS, moramo govoriti o ukupnim primanjima, jer Vlada RS za svoje radnike ne može da utvrdi šta je plata zaposlenog, a šta su naknade za topli obrok i 1/12 regresa koja sljeduje svakog radnika, ne znam da li je takav slučaj i sa ministrima. Kao što sam već naveo, primanja su sada poprilično izjednačena i neuravnotežena prema principu stručne spreme koja je reper za određivanje koeficijenata. Sada imamo slučaj da čistačica, vozač, momci iz obezbeđenja Vlade RS, namještenici sa SSS su svi u 100 maraka razlike u primanjima. Dakle nema više razlika kao što su bile u prethodnom periodu kada se tačno znalo koliko koja sprema ima koeficijent, sada je sa ovim mnimalcem sve poremećeno. Tako sada imamo slučaj da je čistačica na 900 KM dok je namještenik sa SSS 1.040,00 KM, što nije bio nikada slučaj. Kada su u pitanju službenici sa VSS njihova primanja su oko 1.700 KM što je svakako najniža razlika u platama između NK i radnika sa VSS koji radi najsloženije i najodgovornije poslove. Takav odnos u zaradama dovodi do nezadovoljstva i pada produktivnosti, nadam se da je neko iz Vlade RS mislio o tome.

Na koji način se sada vama obračunavaju plate (regres i topli obrok) za radnike u upravi?

Iako je Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno obavezala premijera da pripremi zakone o platama u kojima će se naknade za topli obrok i regres posebno iskazivati, moramo da vas podsjetimo da do toga nije došlo. Premijer je zaključak Narodne skupštine RS bacio pod noge i stavio se iznad zakonodavnog organa, zbog toga preko 54000 radnika u javnom sektoru i dalje ne zna šta ima je plata, šta topli obrok, a šta 1/12 regresa u njihovom mjesečnom primanju. Ako posmatramo realni sektor i način obračuna zarada radnicima u realnom sektoru gdje radnik ima pravo na platu, naknadu za topli obrok i naknadu za regres i ukoliko mu poslodavac ne isplati te naknade radnik ima mogućnost da putem suda traži isplatu svojih potraživanja, tu ogućnost nemaju službenici, ljekari, profesori, policajci i administrativni radnici u pravosuđu.

Kao što sam i ranije izjavio, u ovoj državi svaki kriminalac, pedofil, silovatelj, ubica, lopov…. koji se nađe iza rešetaka u zatvoru ima pravo na tri besplatna obroka, dok oni koji ih hapse, sude, liječe itd nemaju pravo ni na jedan obrok u toku rada!

Da li će biti novih protesta?

Kada je organizovan protest u septembru, vršen je ogroman pritisak na radnike da ne izađu na protest i to su nam radnici rekli. Mi ćemo u narednim danima održati sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora na kojima ćemo analizirati kompletnu situaciju i sasvim sigurno zakazati sjednicu Skupštine SURS na kojoj ćemo razmatrati šta i kako dalje. Ogroman je broj poziva kako radnika, tako i načelnika iz lokalnih zajednica jer im je Ministarstvo finansija manje više svima tražilo da prilikom usvajanja budžeta za 2024.g izvrše umanjenja finansijskog kod za lična primanja, a nakon toga donese odluku u kojoj podigne minimalac za 30%!? Ukoliko Vlada Republike Srpske urgentno ne pristupi zaključivanju Posebnog kolektivnog ugovora za 6500 zaposlenih u lokalnim zajednicama i ukoliko primanja u javnoj upravi ne podignu za minimalno 20% mi nećemo imati drugog izlaza osim da pozovemo ljude na ulicu. Bojim se da sada nakon svih ovih dešavanja u vezi minimalca i plata, nezadovoljstva koji tinja u elektroenergetskom sektoru, lošeg stanja u svim javnim preduzećima ali i nezadovoljstva poslovne zajednice, može doći i do radničko-narodnog ustanka, jer ovako dalje ne ide.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije