VSTV: Želimo biti bolji i efikasniji

Sanela Gorušanović-Butigan, potpredsjednica VSTV-a  BiH, obraćajući se novinarima, rekla je da ne treba da budu zadovoljni ukoliko se vodi neki sudski proces, a javnost nema informaciju o tome.

„Želimo biti efikasniji, bolji. To može biti polazna osnova da nas podržite. Nismo toliko crni koliko se prezentira“, rekla je novinarima potpredsjednica VSTV-a.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ona je kazala i kako su dva osnovna zadatka Komunikacijske strategije:

·         otvaranje, odnosno povećanje transparentnosti

·         vraćanje povjeranja u pravosuđe

Marjana Popović, šefica Kabineta VSTV-a BiH, rekla je kako je Strategija usvojena u decembru prošle godine, a Akcioni plan za njeno provođenje usvojen je u martu.

„Čemu komunikacijska strategija? Zašto? Da bismo ojačali transparentnost“, rekla je Popović.

Govoreći o sadašnjim slabostima komunikacije VSTV-a, rekla je kako su problem prije svega finansijska sredstva.

„Nemamo sredstva da pravimo kampanje, istraživanja javnog mnijenja, slabost je i nedovoljno poznavanje značaja komunikacije s medijima, nevladinim organizacijama, građanima, neplanski i nekoordinisani istup članova VSTV-a, koji je više bio iznošenje ličnih stavova, a ne stav i politika VSTV-a. Sve su to slabosti koje smo uočili i koje ćemo pokušati ispraviti putem Komunikacijske strategije i Akcionog plana koji ćemo provoditi“, objasnila je Popović.

VSTV je svjestan svojih slabosti koje su istovremeno i prijetnje, ali VSTV izdvaja i segmente koje smatra snagom.

„Naše snage su stručan i motivisan kadar, motivisani da rade i sarađuju sa medijima, NVO. Postoji opšta motivacija i visoka stručnost. Iako imamo privremene budžete, imamo stabilno finansiranje. Imamo pristup međunarodnim donatorima, sjajnu koordinaciju sa institucijama, fleksibilni smo i imamo mogućnost brzog prilagođavanja potrebama“, objasnila je šefica Kabineta VSTV-a.

Tokom okruglog stola, predstavnici VSTV-a kazali su kako je njihov cilj jednak pristup pravdi.

Alma Dubravić-Mahovkić, stručna saradnica za pristup informacijama i informisanje u Općinskom sudu u Tuzli, govoreći o izazovima sudova u izvještavanju javnosti, rekla je da su potrebe medija u Tuzli: više izjava, više video materijala.

„Najveći interes medija i javnosti vlada za krivične i stečajne postupke koji se vode pred sudom, a posebno je izražen interes za krivične predmete korupcije i organizovanog kriminala“, dodala je Dubravić-Mahovkić.

Pojašnjava kako je glavni pretres javan i može se snimati, a ročište za izjašnjenje o krivnji nije javno i njemu predstavnici medija ne mogu prisustvovati.

Upravo u ovakvim situacijama bitno je da predstavnici sudova i tužilaštava novinarima daju jasne i blagovremene informacije.

Nikola Gatarić, glasnogovornik Osnovnog suda u Banjaluci, kazao je kako ovaj sud posvećuje posebnu pažnju transparentnosti i otvorenosti svog rada.

„Samim tim i implementaciji Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a kojim je od 59 zahtjeva odobreno 57 zahtjeva za slobodan pristup informacijama tokom 2021 godine, dok su se dva zahtjeva odnosila na proslijeđivanje zahtjeva za određivanje nadležnog organa“, rekao je Gatarić.

Svoju komunikaciju baziraju na web stranici i putem e-maila.

Nakon dvodnevnog okruglog stola, novinarke i novinari iznijeli/e su svoje zaključke.

Novinarka Balkanske istraživačke mreže Emina Dizdarević rekla je kako bi bilo najbolje da se predstavljena strategija zaista provodi.

„Moja preporuka je da strategija bude što više obavezujuća“, rekla je Dizdarević.

Novinar EuroBlica rekao je kako se nada „da će Strategija poboljšati našu komunikaciju sa tužiocima, i da će nam omogućiti da imamo raspored suđenja kada god to želimo.“

Novinarka Dragana Erjavec rekla je kako je neophodno da na web stranicama pravosudnih institucija budu istaknuti rasporedi suđenja.

„Nemojte da dozvolimo da nemamo raspored suđenja. Ono što za ove godine nismo nikako uradili, a to je da mi treba da učimo neke stvari od vas, kao što vi treba da učite od nas. Hajde da pravimo zajedničke treninge. Da vidimo šta možemo da naučimo jedni od drugih“, preporučuje Erjavec.

Novinari i predstavnici pravosudnih institucija saglasni su da njihova saradnja može i mora biti bolja.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije