Borenović: Ako je Dodik dosljedan neka otvori Agenciju za lijekove

“Odlukom o privremenoj mjeri Ustavni sud je privremeno stavio van pravne snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske („Službeni glasnik RS“ broj 118/21) i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi („Službeni glasnik RS“ broj 15/22). Određeno je da odluka stupa na snagu odmah i da proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zahtjevima”, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Napominju da odluka o privremenoj mjeri ni u kojem slučaju ne prejudicira konačnu odluku.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović za BUKU kaže da je ovakva odluka najavljivana od svih u ovoj zemlji, te da je ovo poznat scenario paljenja političkih vatri i konflikata u Bosni i Hercegovini po oprobanom i dobro viđenom receptu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

„Dodik donosi određene zakone koje naravno ne provodi, ali prebacuje lopticu prijateljima i svojim koalicionim partnerima iz SDA i Džaferoviću, a onda se loptica prebacuje na Ustavni sud koji stavlja van snage i obustavlja te poteze bh. političkih vladajućih aktera koji to rade već decenijama. To sve kasnije donosi seriju izjava, reakcija, osuđivanja, pozdrava…zavisi sa koje strane dolaze“, rekao je Borenović. U izjavi za BUKU pojašnjava da je Ustavni sud po apelaciji Šefika Džaferovića donio odluku da se suspenduje Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a koji je usvojen prošle godine iako se ne primjenjuje. Naime, članom 3 osporenog zakona predviđeno je osnivanje entitetske Agencije za lijekove, što Dodik, iako je obećao, nije učinio.

„Ustavni sud obustavlja Agenciju za lijekove koja suštinski ne postoji, nema ni direktora, nema ni zaposlenih, nema ni adrese, nema ni telefona, ali je samo papirološki, formalno prisutna da bi se ovo odradilo od strane političkih i aktuelnih institucionalnih aktera u ovoj zemlji“, ocjenjuje Borenović.

Govoreći za BUKU kaže da ne bi bio iznenađen da se u cijelu priču uključi Kristijan Šmit, koji je ranije osudio donošenje entitetskog zakona, ali je rekao da će sačekati da prvo odluku donese Ustavni sud.

„Pozivam hrabri SNSD i hrabrog Dodika neka konačno ozvaniče otvaranje prostorija Agencije za lijekove Republike Srpske i neka imenuju direktora i neka idu do kraja ako imaju petlje ili će ponovo stati i vaditi se na odluke ustavnih sudova, Šmitova, Incka… i raznih političkih aktera i na taj način kreirati političke priče. Neka SNSD izvoli i neka završi ono što je započeo, postoji njihova praksa da ne priznaju sudove, ne priznaju “najpoznatije” turiste, pa neka konačno ozvaniče rad Agencije za lijekove Republike Srpske ako su toliko dosljedni i da urade ono što su obećali ili će ovo biti 10. ili 15. krupna politička stvar koju su oni započeli, otvorili i nisu je nikada realizovali do kraja a opet dodatno potrošili i oslabili Republiku Srpsku“, zaključio je Borenović dodajući da sve to rade da se skrene pažnja sa divljanja cijena, neukidanja akciza na gorivo, ali i sveprisutne korupcije.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije