Branislav Borenović za BUKU: Nema nikakve sumnje da su izbori pokradeni

Iz CIK-a su rekli da je žalba Opozicije iz RS na preliminarne rezultate izbora preuranjena, međutim, Branislav Borenović kaže da je njihova namjera bila da kontinuirano obavještavaju CIK na osnovu dokaza koje dobijaju, te da na taj način ohrabre i građane i posmatrače da prijave nepravilnosti kojima su svjedočili.

“Svjesni smo da je formalno trebalo sačekati datum kada se utvrde rezultati izbora, međutim, ne želimo da čekamo, želimo u kontinuitetu da obavještavamo CIK. Na ovaj način smo ohrabrili i posmatrače i građane, koji su počeli da nam dostavljaju materijale.”

“Krenućemo sa podnošenjem krivičnih prijava, a očekujemo da se uključe i policijske agencije i da se obave istražne radnje.”

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Procjena CIK-a je da će se imati prvi set rezultata za desetak dana, od kada teče rok od tri dana za podnošenje žalbi. U svom centru za brojanje koji postoji u Sarajevu, gdje mediji i javnost mogu da prate, treba da se izvrši ponovno brojanje, da se otvore vreće, ne samo zapisnici, već da vidimo šta to stoji u tim hiljadama nevažećih listića.”

Borenović je naglasio da je “65 000 glasačkih listića kontaminirano, te da je prekrajana izborna volja građana”.

“Hoćemo da znamo kako izgledaju ti nevažeći lističi. Šta je problem odvojiti tri dana i sve to prebrojati u centru za brojanje, da javnost sazna istinu, da vidimo šta se nalazi u tim vrećama”

Objasnio je i zašto su predstavnici opozicije, zajedno sa kandidatkinjom PDP-a Jelenom Trivić, objavili pobjedu tokom izborne noći, te šta je uslijedilo nakon toga.

“Kako je rastao uzorak, to je trajalo do ponoći, imali smo trendove, na bazi 72% proglašavamo pobjedu. Mi smo se fokusirali na predsjednika RS i u momentu kada smo dobili u dovoljnom procentu, više od 2/3 biračkih mjesta, kada smo vidjeli da su trendovi stabilni, sa dovoljnim uzorkom, iz Doboja, Zvornika, kao kritične sredine, nama je to bilo dovoljan argument i procjena da objavimo pobjedu. Ispred izbornog štaba PDP-a je bio veliki broj ljudi, ljudi su očekivali da napravimo barem šetnju do Trga. Onda smo primijetili vrlo negativne stvari koje su se dešavale tokom noći. CIK je objavio da nije u stanju da objavljuje informacije jer nisu dobijali podatke iz biračkih mjesta. Bio je zastoj u dobijanju novih podataka, posmatrači su bili sklonjeni, držani do 6-7 ujutru, jedan dio je odustao, jedan otjeran, pod presijom, zato tražimo da se to preispita… Druga strana ima potpunu kontrolu izbornih komisija, znali su mnogo prije nas da gube, već pripremali izbornu krađu i dali nalog svojim ljudima da krenu u brutalnu krađu, počeli to da rade kada su vidjeli da gube izbore, jer kako drugačije objasniti njihovo ponašanje…”

“Nema odustajanja, građani su odlučili da je Jelena predsjednik RS”, poručio je Borenović, najavljujući današnje proteste:

“U 18.00 časova smo u Parku Mladen Stojanović, odakle ćemo krenuti u laganu šetnju do Trga Krajina, gdje ćemo se obratiti građanima.”

Poslušajte cijeli razgovor:

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije