<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Više od 1.200 djece izbjeglica izgubilo život u sukobima pogođenom Sudanu

- Možemo spriječiti više smrtnih slučajeva, ali trebamo novac za odgovor, pristup onima kojima je potrebna, i iznad svega, prekid sukoba, rekao je čelnik UN-ove agencije

19. septembar 2023, 6:42

ANKARA (AA) – Resorna agencija Ujedinjenih nacija saopćila je danas da je više od 1.200 djece izbjeglica umrlo u Sudanu u toku sukoba između vojske i paravojne grupe Snaga za brzu podršku (RSF), javlja Anadolu.

“U državi Bijelog Nila više od 1.200 djece izbjeglica mlađe od pet godina umrlo je u devet kampova u periodu od 15. maja do 14. septembra, zbog smrtonosne kombinacije pojave malih boginja i visoke pothranjenosti“, navodi se u saopćenju UNHCR-a.

U izvještaju se navodi da je u istom periodu prijavljeno više od 3.100 sumnjivih slučajeva kolere, a da je više od 500 slučajeva kolere prijavljeno je u drugim dijelovima te zemlje, zajedno sa izbijanjem denga i malarije.

Sudan je poprište sukoba između vojske i RSF-a od aprila.

Podaci UN-a pokazuju da je više od 5,25 miliona ljudi raseljeno zbog tih sukoba u Sudanu.

“Svijet ima sredstva i novac da spriječi svaki od ovih smrtnih slučajeva od malih boginja ili neuhranjenosti. Ipak, desetine djece umiru svakog dana kao rezultat ovog razornog sukoba i nedostatka globalne pažnje“, rekao je visoki komesar UN-a za izbjeglice Filippo Grandi.

UNHCR je također upozorio na nedostatak medicinskog osoblja, lijekova za spašavanje života i opreme za prevenciju izbijanja zaraznih bolesti u ratom razorenom Sudanu.

“Možemo spriječiti više smrtnih slučajeva, ali trebamo novac za odgovor, pristup onima kojima je potrebna, i iznad svega, prekid sukoba“, rekao je Grandi.