<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kaja Kalas

U strepnji zbog Rusije, baltička država upozorila: "Pripremite se"

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je svojoj naciji da su nestanci struje mogući ako Rusija izbaci baltičke države iz zajedničke električne mreže.

23. septembar 2022, 1:57

"Takođe moramo biti spremni na to da bi Rusija mogla da isključi Estoniju, Letoniju i Litvaniju iz njihove električne mreže", rekla je ona u televizijskom obraćanju u četvrtak uveče, navodi se na sajtu vlade, prenosi Rojters.

"Bilo bi mudro da se pripremimo za moguće nestanke struje – što uključuje javne organe, kompanije i svakog pojedinca", dodala je ona, opisujući sve poremećaje kao "privremene".

Ona je pozvala ruske državljane koji žive u Estoniji da ignorišu svaki poziv za borbu u Ukrajini: "ne idite, jer nema povratka".

Trideset godina nakon otcepljenja od tadašnjeg Sovjetskog Saveza i 17 godina od ulaska u EU, baltičke države Litvanija, Letonija i Estonija i dalje zavise od Rusije u pogledu stabilnog snabdevanja strujom.

Projekat koji finansira EU vredan 1,6 milijardi evra (1,94 milijarde dolara) ima za cilj da isključi baltičke države iz njihove zajedničke električne mreže sa Rusijom i Belorusijom 2025. godine u korist decentralizovanog elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope.

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda rekao je Rojtersu u junu da je njegova zemlja spremna ako je Rusija isključi iz regionalne elektroenergetske mreže u znak odmazde zbog blokiranja železničkih isporuka neke ruske robe u moskovsku eksklavu Kalinjingrad.

Evropska elektroenergetska mreža ENTSO-E će se povezati sa mrežama baltičkih država u roku od 24 sata ako Rusija isključi te zemlje, što će pomoći da se izbegnu nestanci struje, rekao je u julu litvanski operater električne mreže Litgrid.

"Ako nas Rusija isključi, čak i danas, bili bismo spremni. Naša analiza pokazuje da snabdevanje električnom energijom neće biti racionalizovano, ne očekuju se ozbiljni poremećaji", rekao je izvršni direktor Litgrid-a.