U Madridu počeo sastanak lidera Turske, Finske, Švedske i NATO-a

Sastanak se održava na marginama NATO samita, a o zahtjevu Finske i Švedske za prijem u NATO i o primjedbama i zabrinutostima koje je u tom kontekstu iznijela Turkiye

28. juni 2022, 5:23

MADRID (AA) - Na marginama NATO samita u Madridu počeo je kvadrilateralni sastanak lidera Republike Turkiye, Finske, Švedske i NATO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku prisustvuju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, njegov finski kolega Sauli Niinisto, premijerka Švedske Magdalena Andersson i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, a razgovarat će o zahtjevu Finske i Švedske za prijem u NATO i o primjedbama i zabrinutostima koje je u tom kontekstu iznijela Turkiye.

Švedska i Finska su prošlog mjeseca formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turkiye, dugogodišnja članica alijanse, iznijela je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama.

Stoltenberg je u više navrata govorio da Turkiye ima “legitimne zabrinutosti“ u vezi sa njihovom borbom protiv PKK-a i drugih terorističkih grupa te da NATO, EU, Finska i Švedska PKK-a smatraju terorističkom organizacijom.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, teroristička organizacija PKK-a je odgovorna za smrt više od 40.000 ljudi.