<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tri i po sata pakla: Otkazala klima u avionu, putnici padali u nesvijest (VIDEO)

Putnici koji su iz Grčke trebali letjeti za Katar, ostali su zarobljeni u avionu kojem je otkazala klimatizacija na pisti aerodroma u Atini

12. juni 2024, 4:15

Putnici nisu mogli izaći čitava 3,5 sata dok je temperatura izvan aviona dosezala 34 stepeni Celzijusa.

U samom avionu bilo je i mnogo više pa su se putnici preznojavali, a neki i onesvijestili, piše "Daily Mail", prenosi "Jutarnji list".

Među putnicima na letu Qatar Airwaysa bilo je i nekoliko sportista koji su se trebali takmičiti na prvenstvu u tajlandskom boksu. Neki od njih su snimili nesnosne uslove u avionu i objavili ih na društvenih mrežama.

Na snimcima se vidi kako se putnici skidaju, s njih curi znoj, a drugi pokušavaju pomoći onima kojima su visoke temperature bile previše.

Nakon tri i po sata pakla, putnicima je napokon dozvoljeno da se iskrcaju i odu u zgradu aerodroma.

Južnoamerički sportski terapeut Gart Kolins podijelio je nekoliko snimaka na društvenim mrežama.

"Putnici su ostali zatočeni u avionu tri i po sata sa zatvorenim vratima i bez klimatizacije. Putnici su bukvalno dehidrirali i onesvještavali se po avionu. Neki su morali uloviti drugi avion, na koji na kraju nisu stigli", kazao je on.

Putnicima su nakon nekog vremena dali vodu i sokove što uopšte nije bilo dovoljno da se oporave nakon toliko vremena provedenog u uslovima kao u sauni.

Takođe je podijelio snimak boksera Damiana Kolinsa s čijeg se tijela cijedio znoj.

"Damian je sportista u dobroj formi. Zamislite kakav je to stres bio za sve ostale putnike", rekao je Kolins.

Bokser Tanakai Sidsongpenong je rekao kako je bio u šoku.

"Osjećam da sam imao sreće što sam uopšte preživio tu situaciju", rekao je.

Klima uređaj u komercijalnom avionu dizajniran je za održavanje ugodne temperature u kabini od otprilike 18-22 stupena Celzijusa tokom leta.

Sistem obično radi tako što uzima vrući vazduh koji stvaraju motori aviona i hladi ga pomoću niske temperature vazduha na visokoj nadmorskoj visini te onda vazduh vraća nazda kroz kabinu.

No da bi to funkcionisalo, motori trebaju imati napajanje, što kada je avion prizemljen na pisti obično nije slučaj jer će pilot isključiti turbine kako ne bi trošio gorivo.

Kako je u Atini toga dana bilo jako vruće, čitav avion se usijao i u kabini su uslovi bili kao u sauni.