Rusi o oštećenju gasovoda: Trebali ste primijetiti...

S obzirom na prirodu napada na ruske gasovode Sjevernog toka, većina se analitičara slaže da su to mogle izvesti samo državne službe. S druge strane, Rusija želi prebaciti krivicu na SAD.

29. septembar 2022, 10:53

Jutros je rusko ministarstvo vanjskih poslova, prema ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti, izdalo kratko saopštnje u kojoj se navodi da se "incident na Sjevernom toku dogodio u zoni koju kontrolišu američke obavještajne službe".

"Vidimo da neki američki zastupnici pokušavaju za incidente okriviti Rusiju. Možda imaju bolji pogled s Capitol Hilla. Ali ako je tako, također su morali dan ranije primijetiti američke ratne brodove na području ruske infrastrukture. Ili vidjeti da tamo lete dronovi i helikopteri. Ili promatrati vježbe američke mornarice s podvodnim eksplozivima koje su se prije nekog vremena provodile na istom području", napisala je ambasada

"Oni koji toliko razmišljaju o ovom incidentu zaboravljaju na glavno pitanje - ko ima koristi od puknuća cjevovoda? S naše strane, inzistiramo na sveobuhvatnoj i objektivnoj istrazi okolnosti ovog neviđenog napada na ruske gasovode", dodalo je.