<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Putin sutra Rusiji pripaja 15% Ukrajine: "Ovo je tačka sa koje nema povratka"

Odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da i formalno pripoji četiri okupirane ukrajinske regije Rusiji je najveća prisilna aneksija u Europi od početka Drugog svjetskog rata, napisao je na Twitteru Shashank Joshi, novinar i urednik The Economista.

29. septembar 2022, 2:01

Ukupna površina ukrajinskog teritorija koju će sutra Putin proglasiti dijelom Ruske Federacije iznosi više od 90.000 četvornih kilometara, odnosno oko 15% ukupnog teritorija Ukrajine. Radi se o površini ekvivalentnoj površini Mađarske ili Portugala

"Ovo je točka s koje više nema povratka. Najveća prisilna aneksija europskog teritorija od Drugog svjetskog rata. Putin se sad obvezuje trajno braniti taj teritorij i okupirati dijelove tih teritorija koje trenutno ne okupira (što je dosta)", napisao je Joshi na Twitteru.

"To ga ujedno sprječava da vrati te teritorije Ukrajini u sklopu nagodbe te povećava rizik od eskalacije", napisao je urednik Economista, prenosi Index.