Putin se danas sastaje s Erdoganom. Stigao novi izvještaj britanskih obavještajaca

05. august 2022, 9:41

Danas se sastaju Putin i Erdogan

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan trebali bi se sastati danas u Sočiju. Očekuje se da će tematika Ukrajine i Sirije dominirati dnevnim redom.

Pretpostavlja se da će Erdogan govoriti o ulozi Turske u diplomatskom uspjehu omogućavanja izvoza ukrajinskih žitarica, koji bi Turci vjerojatno htjeli proširiti u sporazum o primirju između Rusije i Ukrajine.

No iako je Turska posrednik između Rusije i Ukrajine te Putin u Erdoganu očito vidi partnera, ima i neuglasica. Putin je prošli mjesec u Teheranu rekao turskom čelniku da se Rusija i dalje protivi bilo kakvoj novoj ofenzivi koju Turska planira protiv kurdskih militanata u sjevernoj Siriji.

Novi britanski izvještaj fokusiran na najveću europsku nuklearku

U svom dnevnom obavještajnom izvješću, ministarstvo obrane Velike Britanije usredotočilo se na nuklearnu elektranu Zaporižja koja je pod kontrolom Rusije od ožujka.

Kaže se da dok ruske namjere za elektranu ostaju nejasne, "radnje koje su poduzeli u postrojenju vjerojatno su potkopale sigurnost normalnog rada elektrane".

"Ruske snage vjerojatno djeluju u regijama uz elektranu i koristile su topničke jedinice stacionirane u tim područjima za gađanje ukrajinskog teritorija na zapadnoj obali rijeke Dnjepar", navodi se.

"Ruske snage su vjerojatno koristile šire područje postrojenja, posebno susjedni grad Enerhodar, za odmor svojih snaga, koristeći zaštićeni status nuklearne elektrane kako bi smanjile rizik za svoju opremu i osoblje od noćnih ukrajinskih napada", navodi se još u izvješću.

Index