Protesti u Kini: U Šangaju dignute barijere, pretučen novinar BBC-a

Protesti protiv lockdowna u Kini proširili su se na najveće gradove. Protesti su se proširili nakon što se u Urumqiju na zapadu zemlje zapalila zgrada, a njeni stanovnici zbog strogih mjera nisu mogli pobjeći od požara, pri čemu je život izgubilo deset ljudi.

28. novembar 2022, 7:40

Prosvjednici nosili prazne papire: "Na njima nema ništa, ali mi znamo"

Prosvjede protiv lockdowna u Kini obilježili su prazni bijeli papiri koje nose prosvjednici, zbog čega se prosvjedi nazivaju "revolucijom bijelih papira" ili "A4 revolucijom", navodi BBC, dodajući kako bi razlog za demonstracije s bijelim papira mogao biti izbjegavane cenzure.

U viralnom videu koji je snimljen u subotu, žena sa Sveučilišta komunikacije u Nanjingu u zraku drži prazan komad papira, a potom ju odvodi neidentificirani muškarac. U još jednom videu snimljenom istog dana, deseci studenata na kampusu nose prazne papire i stoje u tišini. Slične scene mogle su se vidjeti u drugim velikim kineskim gradovima tijekom vikenda.

"Definitivno nema ničeg na papiru, ali mi znamo na što se misli", rekla je za BBC jedna žena koja je u subotu navečer sudjelovala u prosvjedu u Šangaju.

Kineski državni mediji šute o protestima

Kineski državni mediji, koji u pravilu strogo prate liniju Kineske komunističke partije, ne spominju prosvjede. No, izdanje Global Timesa na engleskom jeziku objavilo je komentar u kojem se zapadni mediji optužuju za raspirivanje nezadovoljstva kineskom "zero covid" politikom".

Citirajući akademika na Sveučilištu Fudan, propartijski Global Times piše: "Zbog ideoloških razloga, zapadne zemlje i mediji gotovo instinktivno kritiziraju komunističke vlade s ciljem svrgavanja istih tzv. 'obojenim revolucijama'".

No, zanimljivo je i da Global Times navodi kako kineske mjere protiv covida "nikad nisu statične" te se "konstantno prilagođavaju", što bi mogao biti indirektan odgovor na prosvjede. Kineska državna novinska agencija Xinhua piše o potrebi "prioritizacije zdravlja" prilikom provođenja covid politika, dok China Daily navodi kako se lokalne vlasti "potiču da poprave greške pri provođenju mjera za kontrolu covida".

Policija u Šangaju zaustavlja ljude i briše im fotografije s mobitela

Ovog vikenda Kinezi su prosvjedovali u ulici Wulumuqi u Šangaju. Policija jutros zaustavlja ljude koji zastanu u toj ulici i snimaju mobitelima, javlja BBC. Ljude prisiljavaju da obrišu fotografije s mobitelima, a ako ne žele, uhićuju ih. Zasad je uhićeno najmanje dvoje ljudi.

Vlasti u Šangaju podigle barijere

Jutros su u Šangaju, jednom od najvećih kineskih gradova, podignute plave barijere. Ovog su se vikenda, podsjetimo, stotine ljudi okupile u Šangaju kako bi prosvjedovale protiv kineske "zero covid" politike. Prosvjednici su u zraku držalu prazne papire, ali dio njih je javno pozivao kineskog lidera Xija Jinpinga da odstupi.

Novinar BBC-a u Kini pratio prosvjede protiv lockdowna. Policija ga prebila

Kineska policija pretukla je i uhitila jednog od novinara BBC-a koji je pratio prosvjede protiv covid-19 mjera u Šangaju. Incident je snimljen, piše Index.