<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Predsjednica Gruzije stavila veto na "ruski zakon"

Predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili uložila je veto na prijedlog zakona o stranim agentima, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS. Zurabišvili je ranije rekla da će uložiti veto na prijedlog zakona koji je izazvao ulične prosvjede, no njezina odluka može biti poništena još jednim glasanjem u parlamentu koji kontrolišu vladajuća stranka i njeni saveznici.

19. maj 2024, 7:58

Danas sam stavila veto na ruski zakon. Ovaj zakon je ruski u svojoj srži i duhu", rekla je na konferenciji za novinare. "To se protivi našem ustavu i svim evropskim standardima, stoga predstavlja prepreku na našem eveopskom putu."

Od prvog spominjanja nacrta zakona u parlamentu protekli mjesec, u gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju buknuli su masovni protrsti. Zakonom se traži da se organizacije koje primaju više od 20 posto novca iz inostranstva registriruju kao strani agenti.

SAD i Evropska unija više su puta upozorile vladajuću stranku Gruzijski san da odbaci nacrt zakona, a prosvjednici se boje da će on naškoditi evropskom putu zemlje na južnom Kavkazu.