Polarna hladnoća u SAD-u i Kanadi. Temperature idu i niže od -40!

Najniže temperature u proteklih nekoliko decenija

04. februar 2023, 10:15

Istorijska polarna hladnoća: meteorološke službe Sjedinjenih Država i Kanade u petak su pojačale upozorenja zbog niskih temperatura koje bi mogle dostići i do -50 stepeni Celzija na američkom sjeveroistoku i u istočnoj Kanadi, pogođenima ledenim vjetrom.

U državi Maine temperatura u petak navečer i u subotu mogla bi pasti do čak -51 stepen Celzija, prema saopštenju Nacionalne meteorološke službe (NWS). Radi se o “epskom arktičkom hladnom udaru”, situaciji kakvu sjeverni i istočni dio Mainea nije doživio od 1982. i 1988., kaže NWS.

U nekim dijelovima američkog sjeveroistoka temperature bi uz udare ledenog vjetra “mogle doseći najniži nivo u decenijama ili čak nivo nikad dosad zabilježen”, navodi NWS.

S druge strane granice izdana su upozorenja na polarne hladnoće za istočnu Kanadu, a tamošnje ministarstvo za ekologiju upozorilo je na opasnost od ozeblina za nekoliko minuta. Prolaznici u Montrealu imali su u petak osjet temperature od -41 stepen, uz snažne udare vjetra. Elektroprivreda Hydro-Québec pozvala je na štednju energije, a vlasnici pasa zamoljeni su da ih utople.

U glavnom gradu Ottawi, udruge poput Salvation Army podijelile su visokogorske vreće za spavanje beskućnicima koji nisu smješteni u skloništima kako bi izdržali temperature do -40 stupnjeva. U gradu je vidljivost u noći na petak bila gotovo nikakva zbog snježnih padavina uz jak vjetar.

I južniji dijelovi SAD-a u noći na subotu bit će vrlo hladni, posebno Boston i New York gdje se očekuje do -15 stepeni.