<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nuklearni fizičar o ratu: Ne zaboravite šta Ukrajina ima potpisano s Kinom

"Od početka me čudi jedna stvar oko Putina"

22. mart 2023, 5:25

NUKLEARNI fizičar i bivši saborski zastupnik Tonči Tadić za N1 je komentirao posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga Moskvi.

"Kina je velika sila i trenutno u svijetu postoje samo dvije velike sile, a to su Kina i SAD, Rusija nije u toj klasi niti će ikada biti. Xi želi pokazati da je Kina medijator. Treba imati na umu kako se Staljin odnosio prema Mao Zedongu kada ga je pustio tjedan dana da čeka i onda mu s visoka davao upute kako se kineski komunisti trebaju ponašati", rekao je Tadić.

"Kini ovaj rat nikako ne odgovara i nije bilo nikakvih konzultacija s njima. Ne zaboravite da Ukrajina ima s Kinom potpisanu deklaraciju o nuklearnoj sigurnosti, kao i s SAD-om i Velikom Britanijom. Xi nikako neće dopustiti nuklearno oružje u Ukrajini. Kineski utjecaj jača i što Rusija više slabi, to će kineska pozicija biti jača", dodao je.

"Treba imati i na umu njihove odnose na Dalekom istoku, koji je nasilno oduzet Kini, i ako se govori o obnovi carstava, to se onda odnosi i na Aziju, a ne samo na Ukrajinu", kaže.

"Od početka me čudi jedna stvar oko Putina"

Dodaje da su ta područja vulkanski aktivna i bogata mineralima koji su bitni za kinesku industriju. "Kina polako ulazi u prostor u kojem je dominirala Rusija koja je zaokupljena Ukrajinom. Rusija sada ima dva izbora, biti kineska ili europska sirovinska baza", rekao je Tadić.

"Čudi me od samog početka, pitam se zašto je Putin krenuo u rat. Rat najmanje odgovara Rusiji i da nije ušao u rat, mogao je ostvariti daleko više mirnim putem gdje bi Zelenskog pritiskali Scholz i Macron da pristane na neke stvari", kaže Tadić.

Što se tiče Hrvatske, kaže da postoji podjela između tzv. mirotvoraca i tzv. pravednika. "Mirotvorci su oni koji žele mir pod svaku cijenu tako da Ukrajina pristane na aneksiju ovih teritorija koje je Rusija okupirala. To opet znači neki dogovor u vidu Minsk 3, ali s okupiranom petinom Ukrajine, što znači da bi imali novu fazu rata kada bi se ukinule sankcije i kada bi se Rusija oporavila. Ne razumijem da generacija koja je prošla kroz rat sada to uzima kao normalno", rekao je.

"Pravednici žele pravedan mir, što god to bilo. Zelenski ne može ući u pregovore s ovim kartama", rekao je Tadić.