<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Francuska pokrenula veliku operaciju na pacifičkom ostrvu. Neredi eskalirali, 6 mrtvih

19. maj 2024, 9:35

Francuske snage pokrenule su veliku operaciju da bi povratile kontrolu nad putem koji povezuje Numeu, glavni grad Nove Kaledonije, sa glavnim međunarodnim aerodromom, nakon šeste noći nemira u ovom pacifičkom arhipelagu u kojima je šest osoba izgubilo život.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen saopštio je kasno više od 600 žandarma, od kojih stotinjak pripadnika GIGN, elitne taktičke jedinice žandarmerije, upućeno da obezbijede glavnu saobraćajnicu koja povezuje grad sa aerodromom i spoljnim svijetom.

Nemiri su počeli prošle nedjelje nakon što su poslanici u nacionalnoj skupštini u Parizu izglasali izmjene zakona koje će omogućiti većem broju državljana Francuske da glasaju na lokalnim izborima u Novoj Kaledoniji, što domorodački lideri smatraju da će neutralisati politički uticaj domorodaca.

Gradonačelnik Numee Sonja Lagard je rekla da je Nova Kaledonija pod opsadom i da su brojne javne zgrade na arhipelagu zapaljene i da je, uprkos dolasku pojačanja od nekoliko stotina policijaca, situacija "daleko od smirivanja".

Noćni policijski čas, uvođenje vanrednog stanja, zabrana "TikToka" i dolazak stotina vojnika iz kontinentalne Francuske ni protekle noći nisu spriječili nemire, prenio je AFP.

Vlasti su proglasile vanredno stanje koje uključuje noćni policijski čas, kao i zabranu javnih okupljanja, prodaju alkohola i nošenja oružja.

Neidentifikovane grupe su podmetnule dva požara i opljačkale benzinsku pumpu, saopštila je kancelarija visokog komesara Nove Kaledonije.

Lokalni mediji javili su da je među zapaljenim zgradama i javna biblioteka.

Uprkos novom nasilju, vlasti insistiraju da se situacija popravlja.

Nasilje je podstaknuto ekonomskom krizom, etničkim tenzijama i dugogodišnjim animozitetom prema francuskim vlastima na ovoj teritoriji.

Do sada je privedeno 230 učesnika nereda, a na ostrvu Kaju na snazi su zabrana okupljanja i policijski čas.