<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NAGORNO-KARABAH PRESTAJE DA POSTOJI OD OVOG DATUMA! Potpisan ukaz o raspuštanju svih državnih institucija!

Određen datum

28. septembar 2023, 12:00

Nagorno-Karabah neće više postojati od 1. januara 2024. godine. 

Predsjednik nepriznate republike Samvel Šahramanjan potpisao je ukaz o raspuštanju svih državnih institucija i organizacija, prenosi Reuters.

U dekretu se navodi da će samoproklamovana država od tog dana prestati da postoji. Azerbejdžan je 19. septembra pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, nazvavši je "antiterorističkim mjerama lokalne prirode" za obnavljanje ustavnog poretka u regionu. Jerevan je ove akcije okarakterisao kao agresiju, rekavši da u Nagorno-Karabahu nema jermenskih jedinica.

Dan kasnije, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga, postignut je sporazum o prekidu vatre, a među uslovima primirja je posebno istaknuto razoružanje jermenskih formacija. U azerbejdžanskom gradu Jevlahu 21. septembra održan je sastanak predstavnika Karabaških Jermena sa delegacijom Azerbejdžana, posvećen integraciji regiona u Azerbejdžan.

Ministarstvu odbrane Rusije oni su 22. septembra saopštili da su oružane formacije Nagorno-Karabaha počele da predaju naoružanje i vojnu opremu pod kontrolom ruskih mirovnih snaga. Istog dana, pomoćnik predsjednika Azerbejdžana Hikmet Hadžijev rekao je da će integracija Karabaških Jermena u ekonomski, politički i društveni život Azerbejdžana biti teška i da se mora pripremiti na to da će neki odlučiti da odu.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev je na sastanku sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom 25. septembra izrazio uvjerenje da će proces reintegracije biti uspješan.

 (MONDO/Telegraf)