<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kremlj bijesan nakon što je američki Kongres odobrio 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini

21. april 2024, 9:00

Kremlj je vrlo ljutito reagirao na vijest da je Kongres SAD, a ipak odobrio paket pomoći Ukrajini i upozorio da će to dovesti do "smrti još više Ukrajinaca", piše Njuzvik.

Podsjetimo, u subotu je Poslanički dom američkog Kongresa odobrio više od 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini nakon višemjesečnog zastoja zbog međusobnog političkog prepucavanja demokrata i republikanaca. Osim Ukrajini, odobrene su dodatne milijarde pomoći drugim saveznicima SAD.

Senat će sada glasati o paketu, a onda će biti upućen predsjedniku Džou Bajdenu na potpisivanje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će ta odluka ‘dodatno obogatiti Sjedinjene Američke Države, dodatno uništiti Ukrajinu i rezultirati smrću još više Ukrajinaca, za šta je kriv režim u Kijevu‘. Njegovu su izjavu prenijeli svi važniji ruski mediji.

– Odobravanje vojne pomoći SAD Ukrajini, Izraelu i Tajvanu pogoršaće globalnu krizu – rekla je i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Maria Zaharova u objavi na Telegramu.

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i sadašnji zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti, rekao je da je odobrenje nove pomoći Ukrajini “rusofobno” i da će značajno povećati “broj žrtava u ovom ratu”, piše Jutarnji list.

 Sasvim iskreno želim da Sjedinjene Države što prije potonu u novi građanski rat  – napisao je Medvedev na Telegramu.

U Ukrajini već više od dvije godine bjesni rat, a Kijev uveliko zavisi o podršci Zapada kako bi se odbranio od daleko veće Rusije koja je aktivnosti svoje cjelokupne ekonomije podredila potrebama vojske.

Ukrajinski zvaničnici i zapadni stručnjaci upozorili su da će Kijev nastaviti da gubi teritoriju bez vojne pomoći SAD i da će se zemlja vjerovatno suočiti s novom ruskom ofanzivom koja bi mogla da počne već krajem sljedećeg mjeseca. Ukrajinskim snagama ponestaje municije i presretačkih projektila za sisteme protivvazdušne odbrane.

Ukrajina se “dugo borila” za dodatnu pomoć, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski te novi paket pomoći nazvao “vrlo značajnim”.

– Cijenimo svaki znak podrške našoj zemlji i njenoj nezavisnosti, ljudima i načinu života koje Rusija pokušava zakopati pod ruševinama – rekao je.

– Narod Ukrajine iskreno je zahvalan Kongresu SAD na pozitivnom glasanju o paketu vojne pomoći našoj zemlji. To je od vitalnog značaja za Ukrajinu – rekao je Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika.