<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gaza: Primirje se može očekivati u roku od nekoliko sati

Šef Hamasa kaže da se sporazum o primirju "približava", izvještaji sugerišu moguću petodnevnu pauzu u borbama.

21. novembar 2023, 8:52

Analitičar Abdel Hamid Siyam, profesor na Sveučilištu Rutgers, kaže da bi očekivani dogovor između Hamasa i Izraela mogao biti objavljen u "sljedećih 12 sati" iz Dohe.

“Vjerujem da je zadnjih nekoliko tačaka oko kojih se treba dogovoriti dužina pauze, količina humanitarne pomoći koja treba stići u Gazu, posebno goriva… i broj oslobođenih talaca”, rekao je za Al Jazeeru.

Siyam je rekao da će pauza vjerovatno trajati između tri i pet dana.

"Palestinci insistiraju na pet dana... žele ljudima dati pravi prostor za disanje", dodao je.  

Prisutnost izraelskih aviona sporna točka u dogovoru

Izvještavajući iz okupiranog istočnog Jeruzalema, izraelski mediji citiraju dužnosnike koji govore da je dogovor između izraelskih dužnosnika i Hamasa neizbježan. Međutim, jedna sporna tačka s izraelske strane je to što kažu da je vođa Hamasa naznačio da ne žele da bilo kakav vid izraelskih aviona bude na nebu tokom te pauze, ne samo u smislu vazdušnih napada, već i nadzora.

Iz onoga što možemo pročitati između redaka, to je problematično za Izrael jer bi to potencijalno moglo izazvati probleme za njih, posebno s tamošnjim kopnenim trupama. 

Takođe kažu da postoji potencijalni dogovor o oslobađanju 50 zarobljenika, a preostalih 100 će biti pušteno tokom vremena u zamjenu za produženje prekida vatre.