<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EU zbog Turske pokreće specijalni mehanizam IPCR, šta to znači

Švedska kao predsjedavajuća Vijeća Europske unije odlučila je aktivirati integrirani odgovor na političku krizu

06. februar 2023, 9:11

Švedska kao predsjedavajuća Vijeća Europske unije odlučila je aktivirati integrirani odgovor na političku krizu (IPCR) za koordinaciju mjera podrške EU kao odgovor na potres u Turskoj i Siriji, a u bliskoj saradnji s Evropskom komisijom.

Aranžmani IPCR-a imaju za cilj jačanje sposobnost Europske unije da brzo donosi odluke u slučajevima velikih međusektorskih kriza koje zahtijevaju odgovor na nivou EU. Kroz ovaj mehanizam, predsjedavajući Vijeća koordinira politički odgovor na krizu okupljajući institucije EU, države članice i druge ključne aktere.

Navedene aranžmane Vijeće je odobrilo 25. juna 2013. godine. U decembru 2018. Vijeće je usvojilo odluku kojom ih je pretvorilo u pravni akt.

Zemljotres magnitude 7,8 pogodio je rano jutros južnu Tursku i Siriju. Osjetio se u velikom dijelu zemlje, kao i u nekoliko zemalja u regiji. Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7,8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu na dubini od približno 17,9 kilometara. Uslijedili su brojni manji potresi, ali i jedan veći na istom području magnitude 7,7. Posljednje informacije govore da je u Turskoj i Siriji više od 2.500 mrtvih, dok je više hiljada osoba povrijeđeno. Pod ruševinama je i državljanin Bosne i Hercegovine. U popodnevnim satima Tursku i Siriju pogodila su dva nova jaka zemljotresa.