Energetska kriza u Njemačkoj prijeti snabdijevanju pitkom vodom

Visoke cijene energije i poremećaji u lancima snabdijevanja izazivaju nedostatak hemikalija koje se koriste u prečišćavanju otpadnih voda

29. novembar 2022, 1:11

Energetska kriza i poremećaji u lancima snabdijevanja mogli bi ugroziti snabdijevanje pitkom vodom u Njemačkoj, upozorilo je u utorak industrijsko udruženje VCI, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik VCI Markus Steilemann za njemački dnevni list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" izjavio je da su opštinski dobavljači u problemima ne samo zbog cijena, već i zbog slabe dostupnosti osnovnih hemikalija-

Istakao je da su suočeni sa nedostatkom hlorovodonične kiseline, potrebne za prečišćavanje otpadnih voda. Dodao je da je do toga došlo zbog visokih cijena energije i poremećaja u lanacima snabdijevanja.

Steilemann je dodao da su zbog ovih nestašica, pojedinačne vlasti već suspendovale kratkoročno neke od ekoloških propisa.

"To znači da se tolerišu viši nivoi fosfata u otpadnim vodama, tako da se veći nivoi fosfata mogu ispuštati u vodene tokove", rekao je Steilemann.

Istakao je da problem uglavnom pogađa otpadne vode upozoravajući na dalekosežne probleme za snabdijevanje pitkom vodom.

"Ako se uska grla u snabdijevanju nastave razvijati tako dramatično kao u ovom trenutku, onda je očigledno da će se problem preliti na snabdijevanje pitkom vodom", rekao je Steilemann.

On je optužio političare u Njemačkoj da nisu prepoznali ozbiljnost situacije.