<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Boeing pristao platiti kaznu od 200 miliona dolara zbog obmanjivanja javnosti

Uvjeravali javnost da nije bilo grešaka ili nedostataka

23. septembar 2022, 4:38

Kompanija Boeing i njen bivši izvršni direktor Dennis Mullenburg pristali su platiti velike kazne kako bi se nagodili u sudskom procesu na osnovu optužbi Komisije za vrijednosne papire i berze (SEC)  da su obmanuli javnost o sigurnosti njihovog aviona 737 Max nakon dvije nesreće sa smrtnim posljedicama iz 2018. i 2019. godine, objavili su regulatori, prenosi CNN. 

U dvije avionske nesreće poginulo je ukupno 346 osoba.

SEC navodi da su, nakon pada aviona Lion Air 737 Max u oktobru 2018. godine u kojem je poginulo 189 ljudi, Boeing i Mullenburg znali da dio sistema kontrole leta aviona predstavlja stalnu sigurnosnu prijetnju, ali su javnosti rekli da je 737 Max siguran avion i da može letjeti.

Nakon druge fatalne nesreće aviona 737 Max koja se dogodila 10. marta 2019. godine, SEC navodi da su Boeing i Mullenburg svjesno obmanuli javnost o "greškama" i "propustima" u procesu certifikacije sistema kontrole leta koji je ugrađen u taj model aviona.

"U vremenima krize i tragedije, posebno je važno da javna preduzeća i rukovodioci dostave puna, poštena i istinita saznanja finansijskim tržištima. Kompanija Boeing i njen bivši izvršni direktor nisu ispunili ovu najosnovniju obavezu. Obmanuli su investitore dajući uvjeravanja o sigurnosti aviona 737 Max, uprkos tome što su znali za ozbiljne sigurnosne probleme", rekao je predsednik SEC-aGary Gensler u izjavi za medije.

SEC je rekao da Boeing i Muilenburg nisu ni priznali ni poricali nalaze istrage SEC-a. Regulatorna agencija je saopšćila da će se osnovati fond za nadoknadu oštećenih investitora.

Boeing je potvrdio nagodbu i napomenuli da ne priznaju niti negiraju da su učinili nešto loše. Potom su objavili da su izvršili "temeljite promjene koje su ojačale naše sigurnosne procese" i da je "nagodba dio šireg napora kompanije da odgovorno riješi neriješena pravna pitanja u vezi sa nesrećama aviona 737 Max".

Avioni 737 Max su se srušili zbog problema sa sistemom kontrole leta koji se zove Sistem za povećanje karakteristika manevriranja (MCAS).

SEC je također naglasio da su nakon prve nesreće, Boeing i Mullenburg znali da MCAS predstavlja stalni sigurnosni problem, ali su ipak uvjerili javnost da je avion 737 Max "siguran kao i svaki drugi avion koji je ikada letio nebom".

Nakon druge nesreće, SEC je objavio da su "Boeing i Mullenburg su uvjeravali javnost da nije bilo grešaka ili nedostataka u procesu certifikacije u pogledu MCAS-a, uprkos tome što su njihova saznanja bila potpuno suprotna".