<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bil Gejts "zabrinut" da će izgubiti posao zbog vještačke inteligencije

15. april 2024, 6:19

Bil Gejts, osnivač kompanije Majkrosoft, nedavno je izrazio "zabrinutost" da bi vještačka inteligencija mogla da preuzme i njegov posao, uprkos tome što je jedan od njenih najvećih zagovornika.

Uepizodi svog podkasta “Unconfuse Me with Bill Gates”, razgovarao je sa izvršnim direktorom OpenAI, Samom Altmanom, gdje je iznio svoje viđenje o brzini napretka AI tehnologija, koje su ga, kako kaže, iznenadile svojom efikasnošću.

Tokom razgovora, dotakli su se tema kao što su GPT-5, superinteligencija i video mogućnosti koje dolaze u ChatGPT.

Gejts je priznao da je bio skeptičan prema AI, te da nije očekivao da će četbotovi poput ChatGPT biti tako sposobni u izvođenju složenih zadataka.

Jedan od najznačajnijih momenata podkasta bio je kada je Gejts izrazio bojazan da bi vještačka inteligencija mogla da zamjeni ljude u mnogim poslovima

– Uzbuđen sam kada razmišljam o radu na iskorjenjivanju malarije i okupljanju pametnih ljudi i resursa za to – rekao je Gejts.

– Ali kada mi mašina kaže: Bile, idi igraj piklbol, ja ću se pobrinuti za malariju. Ti sporo razmišljaš to postaje filozofski zbunjujuće – dodao je Gejts.

Pored toga, istakao je i svoje napore preko Fondacije Gejts da iskoristi AI za poboljšanje životnih uslova i zdravstvenog sektora u siromašnijim regionima.

U drugom kontekstu, tokom gostovanja na podkastu Trevora Noe “What Now?”, Gejts je predstavio viziju radne nedjelje od tri dana zahvaljujući AI.

Objasnio je kako bi vještačka inteligencija mogla da obavlja zadatke koji zahtijevaju mnogo vremena i truda, što bi ljudima omogućilo da manje vremena provode na poslu, a više uživaju u životu.

Napredak u AI takođe nosi potencijalne rizike za određene profesije.

Izvršni direktor NVIDIA-e, Džensen Huang, upozorio je mlade da razmisle o karijeri u kodiranju, budući da AI već sada ima veliku ulogu u ovoj oblasti, te se očekuje da će u budućnosti moći samostalno da razvija softvere za manje od sedam minuta.

Huang preporučuje oblasti poput biologije, obrazovanja, proizvodnje i poljoprivrede kao dugoročno održive karijerne opcije, piše Windows Central.

Prema izveštaju “Microsoft Work Trend Index” iz prošle godine, 49% učesnika ankete izrazilo je zabrinutost da bi mogli izgubiti posao zbog AI, dok je 70% izrazilo spremnost da usvoji i integriše ovu tehnologiju u svoje radne procese. Ovo ukazuje na složen odnos između tržišta rada i razvoja veštačke inteligencije.