3 hemikalije koje je Brajan Volš guglao mogu otkriti šta je uradio Ani

Posebnu pažnju u njegovim pretragama privukle su tri hemikalije luminol, formaldehid i amonijak

27. januar 2023, 2:27

Ana je nestala na Novu godinu

Formaldehid je bezbojan, zapaljiv gas jakog mirisa koji se takođe koristi za proizvodnju građevinskog materijala i proizvoda za domaćinstvo.

Čemu sliži luminol?

Brajan je 1. januara u 11.56 pretraživao na tabletu svog sina "Luminol za otkrivanje krvi".

Luminol je hemijsko jedinjenje koje pokazuje luminiscenciju, sa plavim sjajem, kada se pomeša sa odgovarajućim oksidacijskim agensom. Luminol je bela do bledo-žuta kristalna čvrsta supstanca koja je rastvorljiva u većini polarnih organskih rastvarača, ali nerastvorljiva u vodi.

Forenzičari koriste luminol da otkriju količine krvi u tragovima na mestu zločina, jer reaguje sa gvožđem u hemoglobinu. Biolozi ga koriste u ćelijskim testovima za otkrivanje bakra, gvožđa, cijanida, kao i specifičnih proteina putem "Western blotiranja".

Kada se luminol ravnomerno rasprši po površini, tragovi aktivirajućeg oksidansa čine da luminol emituje plavi sjaj koji može da se vidi u zamračenoj prostoriji. Sjaj traje samo oko 30 sekundi, ali se može fotografski dokumentovati. Sjaj je jači u područjima na koje padne više spreja, mada je važno napomenuti da intenzitet sjaja ne ukazuje na količinu krvi ili drugog prisutnog aktivatora.

Na osnovu ovog objašnjenja možemo da pretpostavimo da je Brajan bio svestan da će policija pretraživati i prostorije u kojima je telo boravilo i gde ga je potencijalno raskomadao.

Šta se dešava kada se delovi tela stave u amonijak?

Među Brojnim Brajanovim pretragama našta se i jedna o amonijaku. Brajan se naime pitao, "šta se dešava sa delovima tela koji se stave u amonijak".

Iako je amonijak široko rasprostranjen i nalazi se u brojnim sredstvima za čišćenje, ovo hemijsko jedinjenje mnogi najbolje raspoznaju po neprijatnom mirisu.

Stručnjaci upozoravaju da ovim jedinjenjem treba rukovati oprezno, jer ukoliko dođe u dodir sa kožom može da dovede do ozbiljnih opekotina. Kontakt tela sa tečnim amonijakom, takođe može da izazove i promrzline na telu.

S obzirom na to da je Brajan u radnji Home Depot kupio sredstva za čišćenje u vrednosti od 450 dolara, a upravo tu radnju nedavno je posetila i novinarka Telegrafa, koja boravi u Bostonu.

Tamo je razgovarala sa jednim od radnika, koji joj je ispričao da su njegove kolege videle Brajana, kao i da ih je posetila policija.

"Kupio je stvari za čišćenje za 450 dolara, niko ne kupuje toliko. I policija je dolazila ovde da istraži. Momak koji radi napolju video je nekog sa rukavicama. Policija je pronašla sve", rekao je radnik, čije ime je poznato redakciji Telegraf.rs.

Ana Volš  Amerika Boston prodavnica Home DepotPOGLEDAJTE GALERIJU

Sumnja se da je Brajan Volš u ovoj radnji kupio testeru, krpe, trake, cerade, sredstva za čišćenje...

Foto: Telegraf.rs

U ovoj radnji Brajan je kupovao i testere, krpe, trake, ceradu, kao i posebno zaštitno odelo.

Zbog toga policija sumnja da je Brajan u podrumu najverovatnije raskomadao telo, a zatim ga je možda potopio u amonijak kako bi pokušao da ga se reši.

Ukoliko je to tačno, postoji verovatnoća da telo prelepe Srpkinje i majke troje dece nikada neće biti pronađeno.

"Da li telo može da se identifikuje preko polomljenih zuba"

Drugog dana 2023. godine, nakon što je Brajan posetio pomenutu prodavnicu, iskoristio je tablet svog sina da bi istražio da li neko može da bude osuđen za ubistvo ukoliko nema tela, kao i da li se telo može identifikovati preko polomljenih zuba.

Ukoliko je ovo tačno, to bi moglo da potvrdi sumnje inspektora, da je Ana pre ubistva možda brutalno pretučena.

Iako u SAD postoji čuvena izreka "ako nema tela, nema ni zločina", ali suđenje u slučaju ubistva bez tela bio je vrhunac tri uzastopna okružna tužioca okruga Norfolk. Prethodni slučajevi su rezultirali, prvo, sporazumom o priznanju krivice za ubistvo iz nehata i, drugo, osudom za ubistvo.

"Vidim šta je Majk Morisi uradio, jasno je da je napor koji je uložen u ovaj slučaj bio značajan. Izgleda da radi posao koji treba da bude odrađen, rekao je Vilijam Delahant za Herald o tome kako je Majkl Morisi, sadašnji tužilac Norfolka, vodio ranu fazu slučaja Volš.

Da podsetimo, Brajan Volš je prošle nedelje optužen za ubistvo supruge Ane Volš, poreklom iz Beograda, koja je poslednji put viđena 1. januara.

Trenutno je u pritvoru, ukinuta mu je kaucija, a sledeće saslušanje zakazano je za 9. februar, piše Telegram.hr