Šta se dešava na Wimbledonu? Nakon Čilića, zbog koronavirusa povukao se i Berrettini

"Srce mi je puklo jer moram objaviti kako odustajem od Vimbldona"

28. juni 2022, 4:41

Italijanski teniser Matteo Berrettini, 11. reket svijeta i prošlogodišnji finalist Vimbldona, povukao se s trećeg grend slema sezone nakon pozitivnog testa na koronavirus.

Nastavlja se time niz tenisera koji odustaju od takmičenja iz ovog razloga jer je, podsjetimo, dan ranije zbog istog problema od nastupa na londonskoj travi morao odustati najbolji hrvatski teniser Marin Čilić.

- Srce mi je puklo jer moram objaviti kako odustajem od Vimbldona. Razlog je pozitivan test na COVID-19. Imam simptome i prethodne dane sam proveo u izolaciji. Premda moji simptomi nisu ozbiljni odlučio sam se ponovno testirati zbog zaštite zdravlja svih ostalih učesnika turnira - poručio je Beretini.

Ove sezone 26-godišnji Italijan je bio teniser s najboljom formom na travi budući je osvojio dva ATP turnira na toj podlozi, u Štutgartu i Kvinsu. Ujedno je četiri od sedam osvojenih turnira u karijeri osvojio na travnatoj podlozi.

Probleme mogli bi imati Novak Đoković i Rafael Nadal koji su trenirali s pomenutom dvojicom tenisera.

Čilić je trenirao sa Novakom prošlog četvrtka i na taj način ga je ugrozio, zbog čega su pojedini mediji počeli pisati da bi srbijanski teniser mogao da se povuče s turnira ukoliko se testira i bude pozitivan.

Danas je zbog korone otpao i italijanski teniser Matteo Berrettini, koji je također trenirao s Nadalom prije nekoliko dana.

Ipak, pravila u Velikoj Britaniji kažu da u izolaciju ide samo onaj ko je bio u stalnom kontaktu sa zaraženom osobom, odnosno praktično samo članovi porodice.

Nakon strogih protokola 2021, na Wimbledonu više nema "balona" i igrači ne moraju prolaziti testove da bi izašli na teren, a s pravilima od prošle godine već bi bili izbačeni.

Sa te strane za Đokovića i Nadala nema problema za sada, jer nemaju simptoma, a niko od njih nije tražio da se testiraju.

Španac će već danas igrati protiv Argentinaca Francisca Cerundula, dok će Đoković sutra igrati protiv Thanasisa Kokkinakisa iz Australije.