Ona je žensko! Otac bokserke pokazao slike male Iman: Rasprava o polu moje ćerke nemoralna i nefer

Amar Helif, otac alžirske bokserke Iman Helif, rekao je za Rojters da je rasprava o polu njegove ćerke nemoralna i nefer.

Otac bokserke, koja je cijelom svijetu postala poznata zbog rasprave o tome da li je njen hromozomski status čini muškarcem ili ženom, pokazao je novinarima fotografije svoje ćerke kada je bila djevojčica kako bi dokazao njen pol.

Amar kaže da je ponosan na ćerku, ističući da se ona uvijek časno odnosila prema svojoj porodici koja je sada podržava na putu ka olimpijskoj medalji.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

„Imati takvu ćerku je čast zato što je ona šampion, počastvovala me je i ja je podržavam i nadam se da će osvojiti medalju u Parizu“, kazao je Amar.

Foto: REUTERS/Ramzi Boudina

Pokazujući njene slike kada je bila djevojčica, otac je rekao da je Iman voljela sport od kada je imala šest godina.

On je novinarima Rojtersa na uvid dao i zvanični dokument, izvod iz matične knjige rođenih, datiran 2. maja 1999. godine na kojem piše Iman Helif, pol – ženski. „Ovaj dokument ne laže“, poručio je Alžirac.

Lokalni ženski boksekrski klub oblepljen je posterima Iman, a Rojters prenosi riječi mladih sportistkinja koje tu vježbaju ugledajući se na svog idola.

„Cilj ovih kritika je da je destabilizuju kako bi poklekla u ringu, ali ona je šampion i ostaće šampion“, rekla je 17-godišnja bokserka Bušra Rehibi.

Svjetska bokserka organizacija zabranila je takmičenja alžirskoj bokserki pošto je kod nje registrovana muška kombinacija hromozoma xy, kao i povišeni nivo testosterona.

Međutim, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dozvolio joj je učešče na Olimpijskim igrama u Parizu. To je dovelo do skandala, kada je Italijanka Anđela Karini poslije samo 46 sekundi predala meč, ističući da neće da se bori protiv muškarca.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije