Vučić: "Ovo što se dogodilo nije bilo fer"

23. juni 2022, 8:12

"Srbija je danas dala veliku podršku otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Opet se ništa nije dogodilo. Ovo je neophodno jer su obe zemlje uradile sve. Hvala svima koji su podržali našu zemlju. Više od 20 lidera nas je slušalo nekoliko sati i zahvalan sam i Makronu na inicijativi za novu političku zajednicu. To je jedini način da mi budemo saslušani, da nas evropske kolege čuju. Zahvalan sam i Rami i Kovačevskom jer su bili fer prema Srbiji, pokazali su poštovanje", rekao je Aleksandar Vučić.

"U Hrvatskoj su objavili da se vrši pritisak na Vučića zbog Ukrajine. Neću da krijem da sam govorio među poslednjima i ukazivao sam na pitanja. Želim da vas podsetim na ono što se desilo u poslednja četiri meseca. Na osnovu podataka koje sam dobio objavljeno je preko 2.000 članaka u evropskim medijima o Srbiji i tome kako Srbija ugrožava ceo region i mir u BiH, Kosovu, ali onda se ništa nije desilo", objašnjava Vučić.

On je dodao da je u obavezi da sprovodi preporuke Saveta za nacionalnu bezbednost i štiti interes našeg naroda.

"Mislim da ćemo biti u stanju da zajedno rešimo poteškoće, kao što je ova koja je nametnuta Severnoj Makedoniji. Hteli smo da se brinemo sami za naš region, to je bila ideja. Neko je rekao da je to bila Putinova ideja, a ja nikada sa njim nisam pričao o tome. Zašto bi to bilo potrebno? Nikome to nije bilo potrebno, osim nama. Na kraju želim da se zahvalim evropskim kolegama, jer su pokazali strpljenje. Znam da je danas veliki dan za njih. Shvatam da su Dimitar i Edi više isfrustrirani nego ja, ali mislim da do septembra stvari mogu da se okrenu na bolje. Mi ćemo sprovesti reforme za to vreme u oblasti prava i drugih oblasti", dodao je Vučić.

"Sve što sam ovde rekao, rekao sam otvoreno i javno u prisustvu zvaničnika Evropske unije, ono što je bilo bitno za nas. Nije bilo konkretnih rezultata, ali je to bila dobra diskusija i ne bih to nikada potcenio. Ako me pitate da li su Severna Makedonija ili Albanija dobile datum, nisu i BiH nije dobila datum. Mnoge države članice su nas kritikovale zbog problema rata u Ukrajini i ruske intervencije. Politika se ne odnosi uvek na konkretne rezultate", odgovorio je Vučić.

"Verujem da je budućnost u našim rukama. Ukoliko radimo naporno i posvetimo se i počnemo da se integrišemo jedni sa drugima. Moramo da budemo posvećeniji ako hoćemo da vidimo rezultate u budućnosti. Imao sam diskusiju sa Makronom sat vremena i austrijskim kancelarom i mislim da Zapadni Balkan ima budućnost u Evropskoj uniji i mnogo toga moramo mi sami da uradimo, ali ovo što se dogodilo Severnoj Makedoniji i Albaniji nije bilo fer prema njima. U međuvremenu ne možemo da kukamo i plačemo, jer to neće ništa promeniti. Moramo da radimo vrednije i stvorimo bolje životne standarde za građane i poboljšamo sva pitanja", dodao je Vučić.

"Mi smo pozivali sve druge da se priključe inicijativi i sve što radimo, radimo u korist naših građana. To je 70 odsto građana Zapadnog Balkana. Naravno da smo bili pod pritiskom od strane moćnih zemalja i njihovih lidera, ali postajemo sve jači jer verujemo u inicijativu i sami u sebe, tako da imamo više samopouzdanja i vere sami u sebe i znamo da moramo da održimo mir i spokoj u regionu. To je sve što nam je neophodno. Samo pogledajte jedan dan rata u Ukrajini. Da li želite to da vidite ponovo na Balkanu? Nemojte da potcenjujete našu inicijativu. Trebalo nam je 70 godina da se ponovo sastanemo, 1946. godine su se poslednji put sastali lideri ovog tipa. Sada smo u stanju Rama i ja da sarađujemo i razgovaramo i to je dobro", naglasio je Vučić.

"Mi smo zajedno u ovome i verujem da će se moje kolege složiti. Bilo je manje neprijatno iskustvo za mene nego za njih dvojicu danas, ali hteo sam da pokažem našu podršku za Albaniju i Severnu Makedoniju i oni su pružili podršku nas. To rade dobri susedi. Srbija nema formalne obaveze da podržava ove dve zemlje, ali je postalo nešto što je redovno. Videćemo na zimu ko će biti prvi da podrži vaše zemlje i mi ćemo uvek očekivati da dobijemo podršku od susednih zemalja", odgovorio je Vučić na pitanje zašto je danas tu.