<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vučić: Krajnja namjera režima u Prištini je velika Albanija

22. april 2024, 8:00

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Njujorku da kontinuirano traje etničko planirano nasilje i maltretiranje srpskih civila i njihov progon od institucija samoproglašenog Kosova, a da je krajnja namjera režima u Prištini stvaranje velike Albanije.

Vučić je, govoreći na sjednici Savjeta bezbjednosti UN posvećenoj šestomjesečnom izvještaju o Kosovu i Metohiji, ukazao da je mjera zabrane dinara koju je donio režim Aljbina Kurtija, a koja je pogodila sve Srbe u južnoj pokrajini bez obzira na uzrast i pol, u funkciji šovinističkog projekta velike Albanije.

On je naveo i da je Kurti lagao u Briselu kada je govorio o odgađanju primjene odluke o zabrani primjene dinara na Kosovu i Metohiji.

"Srbi su meta široko rasprostranjenog maltretiranja. Ovo je trebalo da uđe u izvještaj. Mi zagovaramo izvještaj koji je zasnovan na činjenicama. Izvještaj ne uključuje neutralnost", ocijenio je Vučić.

On je istakao da je događaj u Banjskoj iz septembra prošle godine i u Savjetu bezbjednosti pomenut nebrojano puta, a samo u najnovijem izvještaju čak osam, dok nikada niko nije bavio time što je pripadnik policije samoproglašenog Kosova pucao na Badnji dan na dječake Miloša i Stefana Stojanovića u Gotovuši.

Vučić je rekao da se zvanični Beograd odmah nakon događaja u Banjskoj u septembru prošle godine izjasnio o tome i osudio svako nasilje.

On je naglasio da neće dozvoliti da se ova tragedija koristi kao alibi za prećutkivanje činjenica, te da Srbija traži oslobađanje svih političkih zatvorenika.

Vučić je ukazao i da u izvještaju nema ni slučaja o Srbinu Srećku Sofronijeviću, koji je ranjen i uhapšen zbog navodnog kršenja zakona samoproglašenog Kosova.

On je napravio osvrt na niz zločina koji su učinjeni nad Srbima od 1999. godine do danas počevši od masovne otmice srpskih rudara iz maja te godine, ponovivši da su decenije nasilja usmjerene na stvaranje velike Albanije.

Vučić je rekao da se može desiti da jedan šovinistički režim kakav je onaj u Prištini za sve što čini i za aparthajd u srcu Evrope bude nagrađen članstvom u Savjetu Evrope.

"Upozoravam i ovo tijelo i sva tijela da se čini sve da se ispune politički interesi onih koji podržavaju Prištinu. Time bi bilo narušeno međunarodno pravo. Nadam se da se to neće desiti", rekao je Vučić.

On je ukazao da je Srbija mjesecima optuživana da će pokrenuti agresiju "kao da je to moguće učiniti na svojoj teritoriji i u ostatku regiona".

Vučić je rekao da su svijetu više nego ikad potrebne principijelne UN, te da je Srbija ona strana koja zagovara dijalog i kompromis.

"Mi smo posvećeni rezolucijama, dijalogu. Posvećeni smo miru. Možete računati na ozbiljnost Srbije", poručio je Vučić. 

U Njujorku je u toku sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomjesečnom izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu UNMIK-a, a Srbiju predstavlja predsjednik Aleksandar Vučić.

Sjednica je počela sa malim zakašnjenjem u 16.13 po srednjeevropskom vremenu.