Vučić: Dobiće odgovor

Danas je zvanično počeo Samit EU - Zapadni Balkan, a tamo se nalazi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

23. juni 2022, 10:46

Vučić je istakao da je zahvalan na podršci EU, i da danas ne očekuje ništa posebno.

"Prošla su vremena kada nezavisne i slobodne države neko može da ucenjuje. Mi smo ovde došli kod prijatelja. Verujem u evropsku budućnost i Srbije i regiona. Zajedno ćemo se sa našim prijateljima iz regiona boriti za tu evropsku budućnost, ali poštujući sebe. Zajednički možemo nogo toga da uradimo. To da smo uplašeni i to da smo mi mnogo mali, a neki mnogo veliki, to ostavite, to su priče za malu decu. Severna Makedonija je nama bratska zemlja".

Preneo je da je jutros razgovarao sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, a na pitanje šta misli o bilateralizaciji pregovaračkog proces, ukazao je da je to Srbiji urađeno sa Prištinom, time što je dobila poglavlje 35.

"Ne mogu da kažem da je Kovačevski srećan. Videćemo šta će biti", dodao je on.

Na pitanje novinara da li očekuje kritike zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Vučić je jasno odgovorio:

"Očekivao ili ne, dobiće odgovor"

Na pitanje kako gleda na izjave hrvatskih zvaničnika da "Srbija više ne može da sjedi na dvije stolice", Vučić je rekao:

"Srbija sedi na svojoj stolici.I nisu vaš premijer i vaš predsednik ti koji će da vode politiku Srbije, već građani Srbije preko svog rukovodstva. Čestitam im na tome što bi voleli da vode politiku Srbije, jer to pokazuje naš značaj i želim im sve najbolje".

Na pitanje da prokomentariše to što je njemački kancelar Olaf Šolc rekao ranije da očekuje da Srbija prizna Kosovo, Vučić je kratko odgovorio:

"I ja sam njemu rekao, da mi to ne očekujemo".