<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Opozicija u Srbiji najavila veliki protest: “Srbija je eksplodirala i niko da podnese ostavku"

Poslanici parlamentarne opozicije pozvali su građane da se u ponedeljak u 18 sati okupe ispred Skupštine Srbije

05. maj 2023, 7:27

Zbog masovnih ubistava koja su se desila u samo dva dana, nezapamćene tragedije i sistema koji je potpuno zakazao, poslanici parlamentarne opozicije pozvali su građane da se u ponedeljak u 18 sati okupe ispred Skupštine Srbije na protestu, protiv nasilja. Na zajedničkoj konferenciji za novinare rečeno je da nema vremena za čekanje i da se hitno moraju preduzeti neke mere, kako se ova tragedija ne bi ponovila.

Konstatovano je da vlast, osim novih obećanja, nije ponudila rešenja i da niko od onih koji imaju objektivu odgovornost za urušavanje sistema nije ponudio ostavku. Zato opozicija traži institucionalnu odgovornost, smenu ministra policije Bratislava Gašića, ministra prosvete Branka Ružića i šefa BIA Aleksandra Vulina.

„Tražimo zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru kroz momentalnu smenu članova REM-a. Hitno ukidanje rijaliti pograma i emisija koje promivišu nasilje, agresiju, nemoral i primitovizam na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Tražimo zabranu štapanih medija koji promovišu primitvizam, krše medijske kodekse i emitiju lažne vesti. Tražimo smenu rukovodstva javnog servisa RTS zbog emitovanja programa koji promiviše nasilje i kriminal“, naveo je Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke, u ime opozicije koja je podržala ove zahteve.

Prema njegovim rečima rok za ispunjenje ovih zahteva je sledeći petak.

„Ukoliko nema volje da se ovo realizuje, ukoliko se ništa ne predzme, mi ćemo preduzeti mere, adekvatne snazi i veličini ove nezapamćene tragedije u Srbiji“, poručio je Aleksić i dodao da je jedan od zahteva i hitna sednica Skupštine Srbije sa samo jednom tačkom dnevnog reda.

.On je naveo da su ove zahteve podržali DS, NDBG, Zajedno, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde i Dveri,ali da očekuje da će i druge poslaničke grupe koje nisu prisustvovale ovom sastanku podržati zahteve, jer je ovo pitanje koje prevazilazi stranačke podele.

Jer, kako je naveo, ovo što se dešava u Srbiji je nezapamćena tragedija, da za dva dana imamo skoro 20 mrtvih i isto toliko ranjenih. Toliko se ni u ratovima ne izgubi u dva dana.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić istakla je da je Srbiju zadesila „tragedija kakvu ne pamtimo od bombardovanja“ i da je 17 ubijenih cena koju su deca platila „zbog promovisanja nasilja, veličanja i aboliranja kriminalca, odgovornosti tužilaštva i zbog toga što vlast direktno propagira nasilja“.

“Srbija je eksplodirala i niko da podnese ostavku. Slušamo predstavnike vlasti, kažu desilo, pa nije se baš desilo samo od sebe. Vučić zna da kaže kakvu je majicu nosio ubica iz Mladenovca, ali je prećutao da kaže da su mu junaci bili iz serija gde su kriminalci heroji. A Ana Brnabić kaže sistem nije zakazao. Potpuno je u pravu – nije zakazan, on je srušen i više ne postoji“ , ocenila je Tepićeva.

A Biljana Đorđević, poslanica NDB, navela je da se već treći dan budimo kao u horor filmu. Nažalost, kako je rekla, to nije film, to je naša stvarnst.

Ona je istakla da je nasilje koje plasiraju mediji ogromno, iako oni sami nisu generatori tog nasilja i da je zato važno da se građani okupe u što većem broju protiv tog sveopšteg nasilja oko nas.

Đorđevićeva je istakla da se moramo boriti za razoružavanje, jer je Srbija u svetskom vrhu po broju oružja po glavi stanovnika.

„Obrazovanje mora da bude na čvrstim nogama. Potrebno je više nastavnika sa instruikcijama kako da se ponašaju u kriznim trenucima i više psihologa i pedagoga da zaleče traume. Nama je potrebno hiljade pedagoga i nastavnika više, a ne hiljade policajaca više“, poručila je poslanica NDB.

Srđan Milivojević, poslanik DS, istakao je da se u Srbiji zlo generiše iz fotelje na Andrićevom vencu i podsetio je da nosici najviših državnih funkcija opoziciju i novinare nazivaju najpogrdnijim imenima, zbog čega građani misle da je njima dozvoljeno da govore još gore.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare opozicije istakao da je okupljanje u ponedeljak na Trgu Nikole Pašića zakazano u ime Ustava, slobode, prava na slobodno okupljanje i bezbednost.

„Nećemo fabriku mržnje u Šimanovcima, želimo Srbiju koja neće nuditi mitomanske i pljačkom razorene institucije. Hoćemo da građanima vratimo sigurnost i bezbednost“, rekao je Milivojević o dodao da kao poslanik i kao čovek ne može da dozvoli „da crnina bude narodna nošnja u Srbiji“ .

Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanik Zajedno, rekao je da „društvo koje ćuti dok mu se ubijaju deca nije društvo, već gomila saučesnika“.

Dodao je da je „u zemlji gde je kriterijum smrt, a ne život, ona koja je instalirana na mestu predsednice Vlade između dva masovna masakra govori kako sistem nije zakazao“.

„Ana Brnabić i njoj slični više ne mogu da budu na funkciji predsednice Vlade“, poručio je Jovanović, a poslanik Nebojša Zelenović naveo je da je Srbija u velikoj krizi i da svi zajedno moramo naći izaz iz te krize.

„Svi smo odgovorni što smo dozvolili da živimo u ovakvom društvu i što smo dozvolili da imamo škole koje nisu zajednice u kojima deca i nastavnici rade i sarađuju, nego i jedni i drugi mrze da u takvu instituciju dođu. Nama sada treba da se sakupimo i saberemo i damo perspektivu i nadu za iole nekakav život u ovoj državi, jer u suprotnom možemo samo da se raziđemo“, zaključio je Zelenović, pozivajući građane da se okupe u ponedeljak u 18 sati ispred Skuštine Srbije.