<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ekološka katastrofa na Jadranu: Pogledajte što se to slijeva niz Neretvu, sve to na kraju pojedemo!

GOMILA PLASTIKE I SMEĆA

05. mart 2024, 10:06

Svaki porast vodostaja znači i pojavu drughih problema koji značajno utječu na ekosustav rijeke Neretve i okolnih područja. Riječ je o smeću koje Neretva donosi sa sobom, ponajprije plastike, plastičnih boca, čepova, vrećica i ostalog otpada, koji se nakuplja od Mostara do Čapljine, piše Morski.hr.

Ovaj otpad ne samo da zagađuje korito i obale rijeke, već ima i negativan utjecaj na zdravlje ljudi, budući da se smeće mjesecima zadržava uz obalu, stvarajući potencijalno opasne uvjete za stanovništvo. Također, prisutnost plastike u rijeci ima štetan utjecaj na riblji fond, jer riba često jede mikroplastiku kao da je plankton. To znači da plastika ulazi i u hranidbeni lanac ljudi, koji konzumiraju ribu.

Veliki zagađivači rijeke Neretve su deponij Uborak kod Mostara i deponij u Čapljini, koji se nalaze nedaleko od korita rijeke. Svaki put kada vodostaj rijeka poraste, gomile smeća s tih deponija završavaju u Neretvi, putujući od Metkovića do Ploča, a kasnije završe u moru.

Morski.hr objavio je najnoviji videozapis koji svjedoči o ekocidu u Neretvi.